Friskolejättarna sätter vinsten först
Tanken om att undanhållen vinst på skattepengar är problematisk tänktes aldrig för att det antagligen inte ansågs som ett problem, skriver Arbetets ledarskribent om friskolorna.
Eleverna betalar friskolekoncernernas vinster. Så kan man läsa ut journalisten Kent Wernes rapport Skolindustrin – hur mångfald blev enfald som släpptes på måndagen av LO.
Samtidigt har ”valfrihetsrevolutionens” arkitekter börjat dra undan sitt ansvar för dess konsekvenser.
De stora skolkoncernerna, bland andra Academedia, Thoréngruppen och Kunskapsskolan, köper successivt upp mindre skolföretag för att kunna dominera marknaden.
Pengarna till detta får de genom att spara in på lärare, lokaler och administration.
Dåvarande skolministern Beatrice Ask (M) var en av arkitekterna bakom dagens system. Hon menar att tanken aldrig var att riskkapitalbolag skulle göra vinst i stället för att anställa lärare.
Men den strida ström av ex-politiker som gått till riskkapitalbolagen för att propagera för det allmännyttiga i att en liten klick berikar sig på skattebetalarnas bekostnad skvallrar om något annat.
Tanken om att undanhållen vinst på skattepengar är problematisk tänktes aldrig för att det antagligen inte ansågs som ett problem.
Så kallade välfärdsentreprenörer hyllades i stället som om de vore Bill Gates. Aldrig har väl så få lurat så många att vinster till dem själva låg i det allmännas intresse.