Okänt vem som styr oljebolaget
114 300 anställda. En produktion på mer än 60 miljoner ton olja om året. Men vem som styr Surgutneftegaz är en väl dold hemlighet.
Rysslands tredje största energiföretag har länge skapat rubriker genom sina dunkla ägandeförhållanden. Massmedia har förgäves försökt få klarhet i vilka av de 34 000 ägarna som sitter på makten.
Men försöken har stannat vid att drygt 20 företag och fonder, alla registrerade i staden Surgut och sammanbundna genom korsvis ägande, tycks ha kontrollen.
Ingen ägare har mer än fem procent av aktierna, vilket i rysk lag är gränsen för att behöva redovisa vem ägaren är. Det har lett till spekulationer.
Bland andra nyhetsbyrån Bloomberg har hävdat, med hänvisning till bankkällor, att Surgutneftegaz styrs av den ryska staten.
Statsvetaren Stanislav Belkovskij, verksam inom oppositionen i Ryssland, har gått längre och hävdat att Putin själv har kontrollen.
– Vi har inte information om vem som har kontrollen, och brukar inte kommentera det, säger en person vid Surgutneftegaz’ presstjänst som vill vara anonym.
Styrelsen består av nio män – alla chefer eller före detta chefer i bolaget.
Att utomstående ledamöter saknas innebär risker, enligt analysföretaget MSCI. Styrelsens och vd:s lön och ersättningar redovisas inte utåt.
– 93,6 procent av de anställda är med i facket, säger Vladimir Rogulin, vice ordförande i företagsfacket, som gärna berättar om skyddsarbete och specialsydda arbetskläder, men avvisar frågor om kollektivavtalet och lönenivåerna – ”det är interna uppgifter”.
Om ni inte kan förhandla fram villkor som ni är nöjda med, skulle ni då kunna gå i strejk?
– Varför skulle vi det? Vi kommer överens, svarar Vladimir Rogulin. Att utlysa strejk … skulle ni kunna det? Blockera byggnader? Det finns inte ens som en tanke hos oss.