F-skattens villkor granskas
Parterna i byggbranschen, regeringen och Skatteverket ska alla på olika sätt se över villkoren för egenföretagare. Samtidigt prövas gränsen för vem som är anställd eller företagare i en tvist som blossat upp i Borås.
Den borgerliga regeringen ändrade 2009 reglerna för F-skattsedlar, nu krävs endast en uppdragsgivare för att få en sådan.
Sedan dess har det i perioder diskuterats om reglerna öppnar för missbruk. Den närmsta tiden står villkoren för företagande i fokus på flera sätt, särskilt i byggsektorn. Arbetet listar:
1. Regeringen
Inom kort tillsätter regeringen en utredning om F-skattereglerna.
– Det är klart att det ska vara lätt att bli företagare och få en F-skattsedel, men vi måste ändå kunna bekämpa fusk. Vi har lyssnat på Skatteverket och de problem man ser, sa finansminister Magdalena Andersson nyligen till Arbetet.
Man ska bland annat titta på om det behöver bli lättare att dra in F-skattsedlar som missbrukas.
Förstärkt lagstiftning om F-skatt utlovades redan i det tiopunktsprogram som Socialdemokraterna och LO presenterade gemensamt 2013. Men än så länge är reglerna alltså oförändrade.
2. Parterna
I vårens avtalsrörelse tillsatte Byggnads och Sveriges Byggindustrier en gemensam arbetsgrupp för frågor om ordning och reda. Villkoren för hur enmansföretagare anlitas på byggen står på agendan när gruppen nu börjat arbeta.
Byggnads har sedan tidigare drivit på för ändrade F-skatteregler. De menar att arbetare anlitas som ensamföretagare när de borde vara anställda och omfattade av kollektivavtal.
3. Skatteverket
Myndigheten planerar att under nästa år titta särskilt på problematiken med utländska enskilda näringsidkare som arbetar under anställningsliknande förhållanden. Det handlar alltså om arbetare från andra länder som anlitas som egenföretagare, men vars villkor ser mer ut som anställningar.
Samtidigt som dessa utredningar är på gång har fack och arbetsgivare rykt ihop om gränsen mellan egenföretagande och anställning på ett stort kommunalt bygge i Borås.