Uppmaning till strejk i Katalonien
Katalanerna uppmanas till en fredlig proteststrejk under tisdagen, efter att två framstående ledare för de katalanska självständighetsförespråkarna fängslats.
Demonstrationer bröt ut på måndagen i Kataloniens huvudstad Barcelona efter nyheten att domstolen beslutat att fängsla Jordi Sánchez från ANC och Jordi Cuixart från Omnium. De anklagas för att ha uppviglat till stora protester i regionen inför folkomröstningen den 1 oktober.
Kataloniens polischef Josep Lluis Trapero riskerade upp till 15 års fängelsestraff för att ha uppmuntrat till protesterna och inte stoppat omröstningen, men han släpptes.
Hundratals självständighetsanhängare samlades utanför den katalanska regeringens byggnad efter beskedet, bärande skyltar med texten ”Frihet för politiska fångar”.
Madrid har varnat Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont att han bara har tre dagar på sig att ”återgå till laglighet”, efter att han vägrat säga om han utlyst självständighet eller inte efter folkomröstningen. Madrid begär svar senast på torsdag morgon.
Jordi Turull, talesperson för den katalanska regeringen, säger att den spanska staten ägnar sig åt provokationer genom att fängsla Sánchez och Cuixart.
ANC och Omnium uppmanar katalanerna till en fredlig proteststrejk på tisdagen.
Före gripandet spelade Jordi Cuixart in ett videomeddelande som skulle släppas om han greps. Meddelandet släpptes under natten.
– Om du tittar på den här videon, så är det för att staten har beslutat att neka mig min frihet, sade han och lade till att hans organisation Omnium kommer att arbeta fredligt för att nå sitt mål.
Madrid meddelade sent på måndagen att landet sänker tillväxtprognosen för 2018 från 2,6 procent till 2,3, som en följd av osäkerheten kring den katalanska krisen.
Den katalanska folkomröstningen
I folkomröstningen den 1 oktober fick väljarna svara på frågan "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?".
Den regionala styrande koalitionen lovade att självständighet skulle utropas vid ett ja-resultat.
Av totalt 5,3 miljoner röstberättigade deltog uppemot 2,3 miljoner, vilket motsvarar 42,3 procent, enligt det katalanska regionstyret. Omkring 90 procent av dem som röstade sade ja till självständighet.
Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till.
Några av motiven för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt tunga Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.
Folkomröstningen var förbjuden av Spaniens författningsdomstol.