I Storbritannien genomfördes för första gången någonsin en strejk mot McDonalds i början av september.

Det är en global strejk som har fått en spridning i stora delar av den engelskspråkiga delen av världen.

Bakgrunden till strejken är att en stor del av McDonalds 80 000 arbetare i Storbritannien har så kallade zero hour contracts, vilket innebär att man tjänar futtiga 7,50 pund i timmen om man är över 25 år.

Aldrig tidigare i brittisk historia har arbetare i snabbmatssektorn gått ut i strejk, trots att deras situation har varit förkastlig.

Varför kommer denna reaktion nu?

Flera av strejkdeltagarna och representanter från BFAWU (Bakers, food and allied workers union) har haft ett enkelt svar på denna fråga när jag ställt den till dem: Corbyneffekten.

Det handlar inte om välgörenhet, utan det är vårt äldsta och vassaste vapen – solidaritet

Jonathan Johansson, Livs

Vi kan se hur en stor del av prekariatet har fått mod och inspiration av den rörelse som Jeremy Corbyn är en frontfigur för.

McDonalds-arbetarnas villkor är lika intressanta i en svensk kontext.

Det är knappats några feta löner eller trygga anställningar, och de otrygga anställningarna sprider sig till andra sektorer och branscher.

Ibland kan det kännas som om att den svenska fackföreningsrörelsen står handfallen och inte kan göra något.

Shane Batmaz som är en av frontfigurerna bland McDonalds-arbetarna i deras kamp gjorde deras taktik väldigt klar för mig: Offence is the best defence. Den svenska fackföreningsrörelsen måste lägga i nästa växel och bekämpa otrygga anställningar och oseriösa arbetsköpare.

Det som händer i Storbritannien är början på en ny social rörelse.

Utfallet för deras kamp kommer påverka huruvida utvecklingen i Sverige kommer vara till fördel för arbetarna på snabbmatskedjorna eller för ägarna av dessa kedjor.

Därför borde det vara en självklarhet för svensk fackföreningsrörelse att stödja de strejkande arbetarna.

Både via Twitter och Facebook men också finansiellt.

Det handlar inte om välgörenhet, utan det är vårt äldsta och vassaste vapen – solidaritet. För vad vi vet är att om vi har deras rygg i dag, kommer de ha våran imorgon.