Regeringen: Skatten sänks för 1,5 miljoner pensionärer
Regeringen presenterade under onsdagen sin enskilt största budgetnyhet – sänkt pensionärsskatt. Till 2020 ska skillnaden mellan beskattning av lön och pension vara helt borta, löd löftet.
Efter en boulematch med pensionärerna på PRO i Handen i Stockholm presenterade statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) det de kallar för den enskilt största satsningen i höstbudgeten.
Skatten för pensionärer sänks med 4,4 miljarder kronor från 1 januari 2018, enligt förslaget.
Det är det dubbla jämfört med vad regeringen föreslog i våras och motiveras med det ekonomiska läge som finansministern kallat för ”urstarkt”.
– Det här växande välståndet som vi kan se nu, till stor del på grund av alla hårt arbetande människor i vårt land, nu ska det komma alla till del. Inte minst pensionärerna, sa Stefan Löfven.
Därtill meddelade han att pensionärsskatten, alltså skillnaden i beskattning för pensionärer och de som jobbar, ska vara helt borta till år 2020.
– Vad blev tacken från den förra regeringen? Jo, det blev att man ökade beskattningen i förhållande till löntagare. Inte bara en gång, inte bara två gånger utan fem gånger, sa Stefan Löfven och syftade på jobbskatteavdragen som alliansen genomförde från 2007 och framåt.
Så vad innebär den föreslagna skattesänkningen för en pensionär?
Magdalena Anderssons exempel utgick från en pensionär som får 17 000 kronor i månaden.
Med skattesänkningen får den pensionären upp till 410 kronor mer kvar i plånboken, beroende på vilken kommunalskatt som gäller.
Skatteklyftan sluts helt mellan de som jobbar och de som får pension upp till cirka 17 000 kronor i månaden. Klyftan minskar upp till 35 000 kronor i månaden, meddelade Andersson.
Vår inställning har hela tiden varit att pension är uppskjuten lön och därför ska beskattas som lön
Alla som har pension upp till 35 000 kronor kommer få del av skattesänkningen. Det är omkring 1,5 miljoner människor och motsvarar 75 procent av de äldre.
Räknar man med den redan presenterade höjningen av bostadstillägget på upp till 470 kronor i månaden kan den pensionär som får mest få upp till totalt 900 kronor mer att leva på varje månad.
Regeringen vill efter den här skattesänkningen för pensionärer ta ”ytterligare steg” 2019 och helt avskaffa den så kallade pensionärsskatten till 2020.
Mer detaljer kommer i höstbudgeten, enligt finansministern.
Med den tidigare sänkta skatten på pension för över en miljon pensionärer, höjt bostadstillägg och dagens förslag menar regeringen att pensionärer i genomsnitt får 800 kronor mer i plånboken varje månad.
– Vår inställning har hela tiden varit att pension är uppskjuten lön och därför ska beskattas som lön, sa Magdalena Andersson.
Så vill de andra partierna göra
• Moderaterna hade i våras samma syn som regeringen hade då, att skatten för pensionärer skulle sänkas med totalt 2,2 miljarder kronor under 2018. Partiet ville samtidigt sänka skatten på arbete för äldre och utöka jobbskatteavdraget.
• Centerpartiet gick under tisdagen ut med sitt förslag om höjda garantipensioner och sänkta skatter för alla pensionärer, men mest för de med lägst inkomst. Totalt ligger de föreslagna skattesänkningarna på 4,6 miljarder under 2018.
• Liberalerna vill fortsätta att sänka skatten för pensionärer, men mer konkreta förslag kommer i höst, enligt Expressen.
• Kristdemokraterna vill ta bort klyftan i beskattning mellan pensionärer och de som jobbar redan nästa år. Något som beräknas kosta mellan 12,5 och 13 miljarder, enligt SVT Nyheter.
• Sverigedemokraterna vill utradera klyftan i beskattning, helst under 2018, enligt SVT Nyheter.