KLASS OCH TÄNDER. För sju år sedan började det ingå i arbetsuppgifterna för maskinoperatörerna på Brämhults Juice i Borås att de skulle provsmaka produkterna.

– Det gäller flera avdelningar, såväl de som jobbar med fyllning och beredning som kvalitetskontroll, säger Tommy Davidsson som är huvudskyddsombud för Livsmedelsarbetarförbundet på Brämhults.

Han hade nyligen själv varit hos tandläkaren när detta var på väg att införas och hade i färskt minne att några av de första frågorna som tandläkaren ställde var om han snusade, rökte eller ofta drack juice.

– Ph-värdet är bara 4, juice är surt och ger frätskador på tänderna. Så jag tog upp den återkommande provsmakningen som ett arbetsmiljöproblem, säger Tommy Davidsson.

Huvudskyddsombudet Tommy Davidsson.

Arbetsgivaren gick facket till mötes. Numera beställs fluorsköljning regelbundet till samtliga avdelningar och det är fritt fram att använda för den som vill.

– Vi tyckte det var ett klokt förslag och vill gärna göra vårt bästa för att medarbetarna ska må bra ur flera aspekter. Dessutom är just den här åtgärden inte förknippad med några stora kostnader, det är väldigt enkelt, säger Genc Haziri som är produktionsledare på Brämhults.

Tandskada ger sällan ersättning

Arbetsrätt

Hur många av medarbetarna som faktiskt använder sig av fluorsköljning vet dock varken fack eller arbetsgivare.

Man har heller inte följt upp huruvida de sju åren med daglig och återkommande juice-provsmakning har påverkat någons tandhälsa.

– Det är definitivt något vi borde ta tag i. Tyvärr tror jag att tandhälsan är en bortglömd fråga på många arbetsplatser, säger Tommy Davidsson.

Allt som är surt fräter

• Sura ämnen orsakar frätskador

• Ju starkare syra och ju längre tid syran stannar kvar på tänderna, desto större risk för frät-skador.

• Läsk (även lightläsk), juice, vin, cider, sportdryck, energidryck, citrus-frukter, frukt och bär samt surt godis är exempel på livsmedel som innehåller mycket syra.

• Frätskador kan också bero på sura uppstötningar eller att man kräks ofta.

• I vissa arbets-miljöer kan det finnas sura ämnen i luften.

Källa: Folktandvården