I onsdags presenterades budgetnyheten om avdragsrätt för den fackliga medlemsavgiften med buller och bång på en presskonferens med Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Från den första juli nästa år återinförs möjligheten att göra avdrag på skatten för sin fackavgift – ett avdrag som motsvarar en fjärdedel av medlemsavgiften.

Billigare att vara med i facket

Politik

Men det är högst oklart om avdragsrätten kommer att bli verklighet.

När en budget beslutas i riksdagen slås hela budgeten fast samtidigt. Den som vill fälla ett förslag måste alltså fälla hela budgeten – eller bryta ut delar ur den – och i förlängningen orsaka regeringskris.

Satsningen på avdrag för fackavgiften kommer visserligen att rent ekonomiskt finnas med i budgeten, enligt regeringen. Men beslutet om att faktiskt genomföra förändringen dröjer.

En skatteförändring måste enligt lagen först genomgå en remissrunda, något som inte kommer att hinnas med innan budgeten presenteras. Därför måste avdraget i stället beslutas i en separat votering.

Det gör det betydligt lättare för oppositionen att fälla förslaget.

Samtliga allianspartier – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna är kritiska mot avdragsrätten. Det var under regeringen Reinfeldt som den togs bort.

Liberalerna säger redan nu att partiet tänker rösta mot. Presstjänsten meddelar att ”Liberalerna är emot att avdragsrätt för fackavgifter införs. Bryts det ut och behandlas i riksdagen i vår kommer vi att rösta emot”.

Martin Klepke: Avdragsrätt för fackavgift återinförs, en missräkning för arbetarhatet i SD

Ledare

Moderaterna förklarar också i ett mejl till Arbetet varför partiet är emot och slår fast att: ”vi röstar i regel nej till förslag vi är emot”.

Centerpartiet och Kristdemokraterna vill dock vänta med att berätta hur de kommer att rösta tills en proposition har presenterats men båda partierna är kritiska till förslaget.

Arbetet har inte lyckats få ett besked från Sverigedemokraterna. Partiets ställningstagande kan bli avgörande för avdragets framtid.

Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ali Esbati bekräftar att det kommer att behövas ett separat beslut för att avdraget verkligen ska gå igenom. Förmodligen presenteras en proposition under hösten som sedan kan beslutas under våren.

– Det kommer att behöva ske i form av en separat proposition, men den kommer att läggas snabbt, säger han.

Ali Esbati betonar dock att satsningen är tydligt redovisad i den kommande budgeten.

– Som det normalt ska fungera kommer avdraget att gå igenom. Men det är självklart så att det är en klurig parlamentarisk situation. Man vet aldrig exakt hur de borgerliga plus Sverigedemokraterna kommer att agera,  säger han.

Så tycker oppositionspartierna om avdraget

Kristdemokraterna: ”Vi anser inte att det är prioriterat. Jag är ganska säker på att vi inte kommer att rösta för men det beslutar vi senare”, säger Helena Klange pressekreterare för Kristdemokraterna.

Liberalerna: ”Liberalerna är emot att avdragsrätt för fackavgifter införs. Bryts det ut och behandlas i riksdagen i vår kommer vi att rösta emot”, förklarar Liberalernas presstjänst.

Centerpartiet: ”Vi tycker det vore bättre med generella skattesänkningar där folk själva får bestämma vad de vill göra med pengarna. Principiellt är det en olycklig ordning när staten genom subventioner går in och styr vilka organisationer vuxna människor går med i. Hur vi röstar om förslaget tar vi ställning till när propositionen kommer”, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

Moderaterna: ”De 2,7 miljarder som det kostar årligen behövs till reformer för fler jobb och minskat utanförskap”, skriver Erik Andersson (M), riksdagsledamot och medlem i arbetsmarknadsutskottet i ett mejl till Arbetet.

Som svar på frågan hur partiet kommer att rösta vid en votering skriver han ”Vi röstar i regel nej till förslag vi är emot”.

Sverigedemokraterna: Inget svar har inkommit