Mer än 200 medborgargrupper, såsom fackförbund och fredsföreningar, ska tillsammans gå ut i en massiv demonstration 15 augusti i Sydkoreas huvudstad Seoul. De protesterar mot regeringens nationella säkerhetspolitik och fler än 10 000 människor väntas till demonstrationen, skriver Korea JoongAng Daily.

Deltagarna kommer att kräva att regeringen, med Moon Jae-in i spetsen, slutar delta i USA-ledda sanktioner mot Nordkorea. De vill också få ett slut på de gemensamma militära övningar som landet gör tillsammans med USA, liksom att regeringen återupptar diplomatiska samtal med Nordkorea.

Sydkoreas president Moon Jae-in under ett möte med landets säkerhetsråd i slutet av juli.

Demonstranterna planerar att omge den amerikanska ambassaden, vilket i så fall blir en repris på protesterna 24 juni då närmare 3 000 demonstranter för första gången i historien barrikaderade utanför amerikanska ambassaden i Seoul.

 

Polisen har redan förbjudit demonstranterna från att marschera nära amerikanska ambassaden i deras kommande protest, men enligt Korea JoongAng Daily ska detta överklagas till förvaltningsdomstolen.

FN:s säkerhetsråd beslutade nyligen att införa en rad nya sanktioner mot Nordkorea. Säkerhetsrådet hoppas strypa inflödet av utländsk valuta som befaras gå till Nordkoreas kärnvapenprogram. Det är för sjunde gången sedan 2006, samma år som Nordkorea genomförde sitt första kärnvapentest, som sanktionerna blir hårdare.

Sydkorean tittar på tv som visar Nordkoreas senaste kärnvapenprov.