Nyzeeländska Labour pressas av låga opinionssiffror. En mätning som rapporterats nyligen ger partiet det lägsta stödet på 24 år, 20 procent. Men nu försöker sig partiet på en omstart. Jacinda Ardern tillträdde som ny partiledare i tisdags efter att Andrew Little avgått.

Men den nya partiordföranden fick en något besynnerlig start på sin karriär. Den inleddes med mediefrågor om hon tänker skaffa barn eller inte. Att frågorna dök upp motiverades med att väljarna har rätt att få ett sådant besked i förväg.

Jacinda Ardern, som med sina 37 år är partiets yngsta ledare hittills, ilsknade emellertid till i en intervju med tv-stationen TV3, rapporterar TT:

– Det är helt oacceptabelt år 2017 att säga att kvinnor måste svara på den typen av frågor på arbetet.

Efteråt fick hon starkt stöd i sociala medier och även hennes politiska motståndare, premiärministern och sexbarnspappan Bill English, backade upp henne.

Under fredagen försökte hon så att få prata politik inför det stundande parlamentsvalet som äger rum i slutet av september. Labour har inte suttit vid makten sedan 2008. Vid en presskonferens meddelade Jacinda Ardern det man hoppas ska bli en valvinnande slogan: ”Nu kör vi”, ”Let´s do it”.

– Vi har sju veckor på oss att se till att regeringen byts ut, förklarade Jacinda Ardern vid fredagens presskonferens.

Labours förhoppning är att parollen ska signalera en handlingskraft och beslutsamhet som ska locka även yngre väljare. Partistrategerna tänker sig också att Jacinda Ardern har större möjligheter att locka en yngre generation till partiet.