Djurskötare dödad av björn
En ung djurskötare dödades på fredagen av en björn i Orsa Rovdjurspark. Polisen inledde omgående en förundersökning om arbetsmiljöbrott. ”Det är en tung dag”, förklarade djurparkschefen Sven Brunberg.
Polisen drog omgående igång förhör och undersökning av själva platsen efter att en djurskötare på fredagsförmiddagen dödats av en björn i djurparken i Orsa. Attacken skedde i ett så kallat skötselhägn när den manlige djurskötaren tillsammans med en familj på fyra skulle lägga ut mat åt björnar som sedan skulle släppas in i hägnet.
Enligt djurparkschefen Sven Brunberg följdes normala rutiner för aktiviteten.
– Det började som en normaldag med olika aktiviteter i parken. Vi har formella rutiner för det. Vad som har gått fel vet jag inte, förklarade han på den direktsända presskonferensen.
Men av oklar anledning hade en ung brunbjörn kommit in i hägnet. Uppgifter finns om att den ska ha grävt sig in men det var inget som Sven Brunberg kunde slå fast.
– Först och främst vill jag säga att det en tung dag. Jag tänker mycket på min kollega och hans familj. När vi får sansa oss får vi rannsaka oss. Jag beklagar jättemycket det som har inträffat och tänker jättemycket på den här fina killen och hans familj.
Den besökande familjen som var med inne i hägnet lyckades klättra ut över ett högt stängsel. En annan djurskötare sköts sedan björnen till döds.
– Vi har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Det blir vårt jobb nu att försöka utreda om någon kan ställas till ansvar för det här, säger Stefan Dangardt på polisen till TT.
Den omkomne är en man född 1998, enligt polisen.
Om reaktionen bland folk på djurparken säger Johan Szymanski, räddningschef Mora och Orsa kommun, till TT .
– Det är klart att alla är oroliga och chockade. Det är besökare som har bevittnat det här, dessutom. Det är en stor insats nu från oss och från kommunens Posom-grupp (krisgrupp) som ska till.
– Vi ska erbjuda en god säkerhet till alla som jobbar i parken men i dag har det inte fungerat. Och självklart måste vi ta reda på varför, säger Anders Blomquist, vd för Grönklittsgruppen som äger djurparken, till Expressen.
Efter olyckan stängdes djurparken för resten av dagen, rapporterar TT:
”På grund av rådande omständigheter efter förmiddagens olycka stänger vi parken för resten av dagen. Vi ber om er förståelse och välkomnar er tillbaka i morgon enligt ordinarie öppettider”, skriver Orsa Rovdjurspark på Facebook.
Den typ av olycka som inträffat i Orsa är väldigt ovanlig, och när de inträffar så handlar det oftast om andra rovdjur än björnar, som större kattdjur. Det säger Linda Törngren, chef för djurvårdarenheten på Skansen i Stockholm.
– Det är fruktansvärt beklagligt. Vi känner verkligen med våra kollegor, kommenterar hon till TT björnattacken.
Hur farliga är björnar i fångenskap?
– Det är ju djur som man inte vistas hos i samma hägn. Som med många andra större rovdjur så slussar man dem, och har väldigt strikta säkerhetsrutiner för hur man ska hantera dem. Så de fall där det sker olyckor, då är det oftast den mänskliga faktorn.
Linda Törngren berättar om säkerhetsrutinerna för hantering av björnarna på Skansen.
– Man dubbelkollar allting, att man har lås på alla luckor, och att man känner att låsen är låsta. Det handlar väldigt mycket om att kontrollera att björnen är på rätt ställe och att luckor, lås och säkerhetsanordningar är på det ställe där de ska vara.
En incident som den i Orsa, där björnen ska ha grävt sig in i hägnet, skulle inte kunna inträffa på Skansen, enligt Törngren.
– Vi har en annan typ av hägn, säger hon till TT.
Enligt Törngren finns det björnar på knappt ett tiotal djurparker i Sverige.
2012 inträffade ytterligare en dödsolycka i en svensk djurpark då en djurskötare dödades av vargar på Kolmården. Det klassades som ett arbetsmiljöbrott och i december 2016 fälldes Kolmårdens dåvarande zoologiske chef för vållande till annans död. Straffet blev villkorlig dom och dagsböter. Djurparken dömdes till företagsbot på 3,5 miljoner kronor.
Brunbjörn - mest spridda arten
Brunbjörn är den mest välkända och spridda björnarten. Den är 130—280 cm lång och väger 60—780 kg. Hanarna väger betydligt mer än honorna, och vissa underarter är betydligt större än andra. De största underarterna är grizzlybjörn och kodiakbjörn. I Sverige blir brunbjörnar 130—250 cm långa; hanar väger 100—315 kg och honor 60—200 kg.
Brunbjörn är framför allt vegetarian men kan även slå stora djur som ren och älg. I Sverige består födan främst av bär, myror och älgar.
Källa: Ne.se