Brett stöd för karensavdrag
Regeringens förslag om att införa karensavdrag blir sannolikt av. Förslaget har brett stöd i riksdagen, enligt Moderaterna som själva är positiva.
LÄS OCKSÅ Slopad karensdag ersätts med karensavdrag
I går presenterade regeringen tillsammans med Vänsterpartiet sitt förslag om att avskaffa karensdagen och i stället införa ett så kallat karensavdrag. Målet är att göra sjukfrånvaron mer rättvis för de som har långa arbetspass planerade just den dagen de blir sjuka.
Med dagens system förlorar de inkomsten för hela sjukdagen, men med ett avdrag skulle i stället ett snittavdrag för veckan räknas ut.
Och förslaget ser ut att bli verklighet. Enligt Moderaternas Anna Ståhlgren är partiet positivt inställt till förslaget.
– Redan 2015 så föreslog vi i vår skuggbudget att man borde ersätta karensdagen med ett karensavdrag. Min uppfattning är att det finns brett stöd i riksdagen och jag kan inte komma på något parti i Alliansen som är emot, säger hon.
LÄS OCKSÅ Facktoppar: Avskaffa karensdagen
Förslaget går i dag ut på remiss i tre månader och föreslås träda i kraft den 1 januari 2019. Att det dröjer så länge beror på att regeringen vill att arbetsmarknadens parter ska få tid att komma överens om detaljerna.
– Primärt handlar det om att ge förutsättning att komma överens så att att det passar för varje bransch, säger Victor Harju, pressekreterare för Socialdemokraterna.
Några av de som drabbas hårdast av karenssystemet som det ser ut i dag är medlemmar i Kommunal som bland annat ofta jobba långa nattpass. Det menar Kommunals ordförande Tobias Baudin.
– Karensdagen slår ojämställt och drabbar arbetarkvinnor och medlemmar i Kommunal mest. Inte minst de som jobbar långa pass, säger han.
Han är positiv till förslaget och att det verkar ha brett stöd i riksdagen.
– Det är så klart mycket välkommet och ett steg i rätt riktning. Vi vill ha bort karensen helt och hållet.
Varför vill ni det?
– För att vi tycker att det räcker med den karens som finns i dag, att du bara får 80 procent av lönen när du är sjuk. Det drabbar människor väldigt hårt och vi tror att det leder till att sjuknärvaron ökar, säger Tobias Baudin.