Två miljoner anställda går till jobbet minst två gånger om året trots att de är sjuka, hävdar LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, Kommunals ordförande Tobias Baudin och Handels ordförande Susanna Gideonsson. En viktig orsak till detta är karensdagen, menar de.

LO länge har drivit frågan om att karensdagen bör slopas och enligt debattörerna finns det numera stöd i riksdagen för ett så kallat karensavdrag. ”En sådan reform skulle innebära att ingen förlorade mer än 20 procent av veckolönen vid sjukdom”, skriver de tre på Aftonbladet debatt.

Debattörerna menar att det framför allt är kvinnoyrken som skulle tjäna på en sådan reform.

En karensdag slår nämligen orättvist: ”Till exempel kan en undersköterska som jobbar deltid med nattpass förlora mer än dubbelt så mycket av månadslönen på en karensdag, jämfört med de som jobbar vanlig arbetstid på vardagarna, ” skriver de och menar att det är ”oacceptabelt ur såväl jämlikhets- som jämställdhetssynpunkt”.