Socialdemokraterna i Europa är i kris. I Nederländerna har partiet rasat till drygt 5 procent av rösterna, i Grekland och Island har de socialdemokratiska partierna förlorat sin betydelse.

I Spanien, Storbritannien, Frankrike och Italien tycks socialdemokratiska partier befinna sig i ständig kris och även i de nordiska länderna har man sett ljusare dagar. Men det finns ett parti som sticker ut, trots att det varit dödförklarat: De tyska Socialdemokraterna (SPD).

I och med att den före detta EU-parlamentspresidenten Martin Schulz tog över som partiledare och kanslerkandidaturen inför valet i september, har partiet ökat med drygt 8–10 procentenheter sedan januari i år.

Men om medvinden ska hålla i sig måste Schulz momentum följas av en konsekvent politisk kursändring. Annars riskerar SPD att falla tillbaka efter valet.

Tyskland står inför ett parlamentariskt läge som liknar svenska förhållanden. Även om SPD kan komma att vinna över förbundskansler Angela Merkel och Kristdemokraterna (CDU), finns det i nuläget varken en vänster- eller högermajoritet i Förbundsdagen.

Det går dock att se en möjlig socialdemokratisk valseger. Fram till januari 2017 låg SPD på 20 procent i jämförelse med 35 procent för CDU! Hur har det dramatiska skiftet gått till och vad betyder det för vägen framåt för SPD?

Tysk politik har under 2000-talet präglats av en utsuddning av de politiska skillnaderna mellan SPD och CDU, som regerat tillsammans av och till i åtta år. Trots viss progressiv politik – inte minst genom socialdemokratiska påtryckningar – så har de så kallade ”stora koalitionerna” skapat en bild av ett politiskt etablissemang där en meningsfull opposition och ett politiskt alternativ saknas.

Samtidigt har ojämlikheten i Tyskland ökat, en ojämlikhet som dessutom är djupt geografiskt förankrad. Skillnaderna mellan öst och väst är fortfarande skriande.

Men det kan vända, om SPD smider medan järnet är varmt. Hittills har SPD:s uppåtgående opinionstrend framför allt berott på en längtan efter förändring. Schulz är en populär politiker, som trovärdigt kan presentera sig som någon som står bredvid ”människan på gatan”, inte bredvid toppolitiker.

De tyska väljarna längtar efter tydliga politiska konflikter och någonting annat än Merkel, efter år av politisk förvaltning. Nu måste denna förändringsönskan fyllas med tydligt politiskt innehåll. Diskursen måste vändas till en debatt om ojämlikhet och social rättvisa.

Det är här SPD kan utmana CDU. Schulz borde göra följande:

1.Prata om klassklyftor och strukturer av ojämlikhet i Tyskland. I alla val sedan 2013 har ”social rättvisa” och ojämlikhet varit den viktigaste frågan för väljarna.

2.Kartlägga den växande ojämlikheten i en ekonomi som visar konstant tillväxt men som tydligt gynnar en minoritet i samhället.

3.Betona samarbetet med fackföreningsrörelsen och driv frågan om levnadsvillkor för majoriteten av löntagarna. Här är Martin Schulzs uttalanden om att förbättra arbetslöshetsförsäkringen för äldre arbetslösa ett bra första steg.

4.Våga dekonstruera den nuvarande regeringens hårda sparpolitik både i Tyskland och i Europa. Det behövs investeringar i framförallt infrastruktur, utbildning och landsbygd.

5.Ta avstånd från CDU som möjlig koalitionspartner och sätt egna premisser för samarbeten med olika partier för att därmed kunna bygga vidare på det återvunna självförtroendet.

Det är dags för de tyska socialdemokraterna att lägga om spelplanen. Nu.

Läs även Katalys minirapport om socialdemokratin i Tyskland

image001

Niels Stöber, projektkoordinator Friedrich Ebert Stiftung