Larmet om explosionen på företaget Orica kom till polisen klockan 05.40. När räddningstjänst och polis kom till fabriken hittades den döde. Den förolyckade mannen var född 1987. Anhöriga har underrättats. Enligt Kjell Haglund, inre befäl på Nerikes brandkår, fanns fyra personer på explosionsplatsen.

– Fyra personer var inblandade på samma plats. Tre av dem är oskadda, säger han till TT.

Vad som orsakade explosionen är ännu inte känt.

– Vi har upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka och vållande till annans död. Vi kommer nu att spärra av platsen och genomföra en teknisk undersökning för att försöka få klarhet i vad som har hänt, säger Jens auf der Heide vid polisen i Örebro.

Den tekniska undersökningen kommer att inledas på måndag. Explosionen orsakade inte någon brand. Däremot resulterade den i försvagningar i taket på fabriksbyggnaden och mycket rök.

– Det var svårt att orientera sig och hitta de personer som fanns på platsen, säger Kjell Haglund.

Strax efter klockan sju var räddningstjänstens insats på fabriken avslutad. Enligt polisen är det ingen risk för ytterligare explosioner. Brandchefen för Nerikes brandkår, P-O Staberyd, säger i en intervju med na.se på plats att produktionen i fabriken har stoppats.

– Just nu pågår krisarbete för de anställda som företaget har dragit i gång. Dels för de som hade produktion när olyckan inträffade och dels för det pågående skiftet, säger P-O Staberyd.

Orica tillverkar sprängämnen och tändmedel som används vid gruvdrift. På fabriken i Gyttorp arbetar omkring 300 personer, enligt na.se.

Arbetet följer alla dödsolyckor på jobbet som inträffar i Sverige – både de som drabbat svenska och utländska arbetstagare. Nedan kan du se en karta och en lista som kommer att uppdateras kontinuerligt. Informationen är preliminär och kommer både från Arbetsmiljöverket och andra källor. Vissa olyckor, som först ser ut som arbetsplatsolyckor, kan i ett senare skede visa sig inte ha inträffat på jobbet.