Högern segrade i Nederländerna
Nederländernas premiärminister Mark Rutte går segrande ur parlamentsvalet — hans parti VVD får 32 platser mot utmanaren Geert Wilders 19 platser.
Men högerpopulisten Wilders konstaterar att han trots allt gjorde ett bättre val än senast.
Omvärlden är sällan så intresserat av ett parlamentsval i Nederländerna som när det kan tolkas som en del av ett större politiskt skeende.
LÄS OCKSÅ – LEDARE: Högerkompromisser förödande för nederländska (S)
Kampen mellan premiärministerns högerparti VVD och Gert Wilders islam- och EU-fientliga parti Frihetspartiet (PVV) skulle vara en mätare på om de högerpopulistiska vindarna avtagit sedan Storbritanniens ja i folkomröstningen om att lämna EU och Donald Trumps seger i USA:s presidentval. Och kanske en antydan om att det fortsätter att blåsa inför de kommande valen i Tyskland och Frankrike.
Klart är att båda sidor ser sig som vinnare, även om Wilders erkänt sig besegrad.
– Det här var en kväll då Nederländerna, efter Brexit och det amerikanska valet, sade stopp till fel sorts populism, sade Mark Rutte i sitt segertal, och fortsatte:
– Nu är det viktigt att ena landet de kommande veckorna och månaderna och att vi bildar en stabil regering för de kommande fyra åren.
Gert Wilders, som vann 19 platser i parlamentet jämfört med 12 platser under valet 2012, kommenterade valresultatet på Twitter: ”Vi vann platser. De första vinsterna är gjorda. Och Rutte har inte blivit av med mig”.
Wilders säger att han gärna vill bli inbjuden till förhandlingar om samarbete med andra partier, även om de flesta redan har sagt blankt nej.
– Jag skulle vilja vara med i en regering med PVV, om det är möjligt. Men om det inte fungerar, så stöttar vi regeringen i frågor som är viktiga för oss, sade han.
Valdeltagandet i Nederländerna, 81 procent, var det högsta på 30 år.
TT-AFP
LÄS MER – Motståndet växer efter Geert Wilders attacker
LÄS MER – Intervju med vice ordförande i Nederländernas största fackförbund FNV