DOHA 2014-11-06 Byggboomen inför fotbolls-VM 2022 har gjort att hundratusentals migrantarbetare från fattiga länder rekryterats till Qatar. De utnyttjas som billig arbetskraft under slavlika förhållanden och är enligt lag förbjudna att vara med i facket, något som den internationella federationen för bygg- och träfacken i världen, BWI, vill ändra på. På bilden återvänder byggnads ordförande Johan Lindholm för att följa upp och med egna ögon se vad som har hänt sedan han var där för drygt ett år sedan. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT / Kod 30202 ** OUT DN och Dagens Industri (även arkiv) och Metro**

Byggnads ordförande Johan Lindholm har tidigare besökt Qatar och pratat med arbetare. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Varje vecka dör tolv byggnadsarbetare i Qatar där de jobbar med byggen inför fotbolls-VM 2022. Nu inrättar Fifa ett etiskt råd – en fråga som Byggnads drivit hårt. 

Byggnads ordförande Johan Lindholm finns på plats i Zürich där Fifa idag etablerar sitt etiska råd.

Fifa, har efter påtryckningar från det globala byggfacket BWI, bestämt sig för att inrätta ett etiskt råd som ska säkerställa att alla byggare har schyssta villkor i byggandet inför stora idrottsevenemang som VM och OS.

Johan Lindholm är ledamot i BWI och en av de som jobbat hårt för att få till en förändring. Flera gånger har han byggen där migrantarbetare jobbar och lever under svåra omständigheter.

–Tillsammans flyttar vi byggnadsarbetare nu fram våra positioner. Vi ger inte upp förrän byggnadsarbetare världen över kan uppleva den värdighet som alla människor har rätt till, säger Johan Lindholm, i ett uttalande.