Kritiserad anställningsform lovprisas
En väg till fast jobb och ett verktyg för integration. I en ny rapport argumenterar Svenskt Näringsliv för den hårt kritiserade anställningsformen allmän visstid.
I förra veckan gick Socialdemokraternas partistyrelse ut med sina riktlinjer inför partiets kongress i april. De vill bland annat avskaffa allmänna visstidsanställningar.
I somras tog också LO-kongressen beslut om att verka för att få bort allmän visstid ur lagen. Kritiken mot anställningsformen handlar om otrygga villkor. I en färsk rapport från Svenskt Näringsliv ges en annan bild av anställningsformen.
– Det är ju verkligen vägen in på arbetsmarknaden för arbetslösa och vägen vidare till fast anställning för väldigt många, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv.
I rapporten dras slutsatsen att 1,1 miljoner arbetslösa har fått jobb tack vare allmän visstidsanställning de senaste nio åren. Men när Patrik Karlsson får frågan om var dessa personer skulle ha varit utan allmän visstid konstaterar han att de flesta skulle haft någon annan form av visstidsanställning.
Han exemplifierar med projektanställning och anställningsformer för arbetsanhopning som fanns innan den allmänna visstiden infördes för tio år sedan. Skillnaden är att allmän visstid inte kräver särskilda skäl för att anställa tillfälligt.
Är allmän visstid att föredra framför de tidigare anställningsformerna?
– Det är ju enklare när man som arbetsgivare med tillfälligt behov av att anställa inte behöver fundera på om det är projektanställning, arbetsanhopning eller en behovsanställning, säger Patrik Karlsson.
I rapporten konstateras också att 900 000 personer har gått vidare från allmän visstid till tillsvidareanställningar. Patrik Karlsson säger att det visar att anställningsformen är en enkel väg in på arbetsmarknaden
Kan inte ett flöde av personer från allmän visstid in i fasta jobb tyda på att det fanns ett behov av att anställa fast från början?
– Det vet man väldigt sällan. Ofta får till exempel ett litet företag en ny kund och då vet man inte hur mycket den kunden kommer köpa för, om man lyckas utveckla affären till att bli större. Då börjar man naturligtvis med en tidsbegränsad anställning.
Svenskt Näringsliv drar också slutsatsen att tillfälliga anställningar stärker utrikes födda personers jobbchanser. Enligt statistiken har inrikes födda betydligt större chans än utrikes födda att gå från arbetslöshet till jobb, men skillnaden är nästan utraderad om man i stället tittar på hur många som går från tillfälliga anställningar till fasta jobb.
– På det sättet funkar det väldigt bra som en integreringseffekt, säger Patrik Karlsson.
LÄS OCKSÅ S vill slopa allmän visstid
LÄS OCKSÅ LO-kongressen: Lagstifta bort allmän visstid ur las