– Det är ett vasst verktyg som borde användas ännu oftare, säger Christer Wälivaara, internationell strateg för LO-facken i 6F och representant för det globala byggfacket BWI.

Det är globala facket BWI som använt sig av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s riktlinjer för tvinga igenom bättre villkor för migrantarbetare i Qatar. I Qatar byggs nu arenor och hotell inför fotbolls-VM 2022. Många migrantarbetare har omkommit under arbetet och villkoren för de utländska arbetarna beskrivs ofta som ”slavliknande”.

Fallet kommer troligen att avgöras i februari-mars, säger Christer Wälivaara, i samband med ett Union to union-seminarium om OECD:s riktlinjer för företag.

Sedan 16 år tillbaka har OECD satt upp riktlinjer för hur multinationella företag får agera. Hittills har 46 länder skrivit under och ytterligare två länder är på gång.

Det är  länderna som ska se till att de företag som har huvudkontor i dessa länder följer riktlinjerna.

De handlar om att se till att företagen respekterar mänskliga rättigheter, jobbar för att få bort slavarbete samt värnar rätten för arbetare att organisera sig.

– Riktlinjerna är visserligen inte bindande för företagen men alla stater som skrivit under  måste se till att det finns en nationell kontaktpunkt dit fack och andra företag kan anmäla företag som inte följer riktlinjerna, säger Susanne Lindberg-Elmgren på LO.

Intresset för att använda möjligheten att påverka företag via OECD:s riktlinjer har under lång tid varit låg.

– I 184 fall har facken anmält företag de senaste sexton åren, säger Kirsty Drew från TUAC, den rådgivande fackliga kommittén till den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

Hon tror att en förklaring till att inte fler fack använt sig av möjligheten beror på att det i många länder funnits en misstro mot systemet. Men det finns en del tecken på att det nu håller på att vända. En förklaring kan vara det globala livsmedelsfackets framgång (IUF) då de tog upp villkoren på en teplantage i Pakistan. Fabriken var underleverantör till den globala livsmedelsjätten Unilever.

På plantaget fanns endast 22 fast anställda medan över 700 hade tillfälliga anställningar. IUF ansåg att företaget därmed försvårade för facklig organisering och efter en uppgörelse fick mer än 200 personer fast anställning.

Christer Wälivaara har intresset att använda OECD:s riktlinjer ökat och han följer med spänning avgörandet i fallet Fifa.

– Det är unikt på flera sätt, inte minst för att Fifa är en sportorganisation och inte ett företag. Men deras beslut påverkar var hundratals miljoner dollar ska investeras, säger han.