Ulvskog i "glädjechock" efter EU-beslut
EU-parlamentet röstade idag för att införa ett socialt protokoll som ska skydda arbetares rättigheter.
– Det är en glädjechock, i alla fall en kort stund, säger EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) till Arbetet Global strax efter torsdagens omröstning i Europaparlamentet.
Den politiska församlingen röstade igenom ett förslag till att inrätta ett nytt politikområde och införa en ”social pelare” som anger hur välfärdspolitiken ska föras i unionen.
I samband med att parlamentet tog ställning till den sociala pelaren röstades även igenom ett yttrande som innebär att EU-parlamentet ska ställa sig bakom kravet på ett socialt protokoll, som innebär att arbetares rättigheter ska väga tyngre än EU:s fria rörlighet.
Det var med mycket knapp marginal som yttrandet röstades igenom.
– Vi vann med endast två röster, det är en symbolisk viktig seger. Vi vann i ett högerdominerat EU där parlamentet till en tredjedel består av partier som vi har svårt att uppfatta som demokratiska och med en ny talman (Antonio Tajani, reds, anm) som var med och grundade Forza Italia…ändå vann vi. Därför kallar jag det glädjechock, säger Marita Ulvskog som är ordförande i Europaparlamentets sysselsättningsutskott.
Johan Danielsson, LO, kommenterar också beslutet och säger att det är ett framsteg. Men tillägger sedan:
– Det är av betydelse men vi är inte i mål.
Dagens beslut innebär inte att utländska arbetare som utstationeras till Sverige kommer att få samma villkor som svenskar. Det är en lång väg kvar tills ett socialt protokoll kan blir verklighet.
Protokollet kan införas först efter att EU ändrar i sitt fördrag (motsvarande grundlag).
Flera regeringar i EU-länderna är i dag dessutom emot att ett protokoll införs.
Moderaternas EU-parlamentarik Gunnar Hökmark röstade dock emot yttrandet.
– Det riskerar att underminera Sverige möjligheter att påverka den egna arbetsmarknaden. Det är ett beslut som för EU i fel riktning, säger han.
Erik Larsson