Klädkedjor hängs ut i ny rapport
Kappahl och Gina Tricot gör inte tillräckligt för att förhindra att syriska flyktingar utnyttjas i klädtillverkning i Turkiet, hävdar Fair Action och Framtiden i våre hender i en rapport.
Flera av kläderna som säljs i svenska butiker är tillverkade av syriska flyktingar som jobbar på textilfabriker i Turkiet.
Tillsammans med den norska organisationen Framtiden i våre hender har de kartlagt villkoren inom den turkiska textilindustrin.
Turkiet är, näst efter Kina, det land utanför EU som exporterar mest kläder till Sverige.
I många fall anlitas syriska flyktingar som arbetskraft.
– Syriska arbetare tjänar generellt under minimilönen, och får inte sjukförsäkring och andra förmåner som de har rätt till, säger Engin Celik på den turkiska fackföreningen Deriteks i ett pressmeddelande från organisationen Fair Action.
Gina Tricot och Kappahl är enligt rapporten Invisible workers de som har sämst koll på arbetsvillkoren hos underleverantörerna.
Bolagen gör, enligt rapporten, inga kontroller hos de som exempelvis väver tyger till plaggen.
– Företagen har ett ansvar att veta under vilka villkor som deras kläder har produceras. De större företagen har kommit längre än många av de mindre, som till exempel Gina Tricot. Men Gina Tricot köper nästan hälften av sina kläder från Turkiet och därför borde de ha bättre koll på villkoren än vad de har, säger Maria Sjödin.