Malala Yousafzai. (Klicka på bilden för att se den större) Foto: Albert Wiking

Fotografiska visar en gripande utställning om att följa sin övertygelse att världen går att förändra.

Den 28 augusti 1963 höll den amerikanska medborgarrättsaktivisten Martin Luther King talet ”I have a dream”, där han drömde om en värld fri från rasism, maktmissbruk och ojämlikhet.

I rakt nedstigande led från denna vision pågår på Fotografiska museet i Stockholm utställningen We have a dream, om människor som alla bär eller burit på en dröm om ett bättre samhälle. Med mod, medmänsklighet och mänskliga rättigheter som ledord i sina liv, har de porträtterade Nobelpristagarna, aktivisterna, artisterna och alla andra med sin individuella historia och erfarenhet försökt förändra vår värld.

Det är starkt berörande att läsa de porträtterades egna ord, som är uppsatta tillsammans med en personlig presentation bredvid varje foto, och väl värt den tid det tar att sjunka in i varje livsöde.

Styrkan i blickarna som ofta tittar uppfordrande rakt in i kameran skapar en svindlande känsla av att allt faktiskt är möjligt. Hur hopplös världen än ter sig bortom kamerans objektiv, finns kraft för förändring.

Fotografen Albert Wiking har lyckats, ibland efter år av övertalningsarbete, få några av världens mest kända och inflytelserika personlig-heter att ställa upp på det kombinerade foto- och textprojektet.

Det balanseras sömlöst av vardagshjältar som Ida Engblom. Hon går sista året på högstadiet, har under flera år varit utsatt för mobbning och arbetar nu själv med antimobbningsfrågor utan någon organisation i ryggen: ”Det är bara jag, mitt leende och det bagage jag har med mig”, säger hon.

We have a dream inleddes 2003 med Anna Lindh, som mördades kort efter att fotot togs. ”Ni fick för lite tid av mig” skrev hon i Albert Wikings gästbok efter deras möte och hon hann heller aldrig intervjuas, vilket förklarar den tomma sidan bredvid hennes foto i fotoboken.

Kvinnoporträtten är många och inte minst fungerar nog de yngre kvinnorna som inspiration för dagens unga, de som är morgondagens makthavare och världsförbättrare.

Fredspristagaren Malala Yousafzai rådfrågade sin pappa inför fotograferingen om hon skulle blotta sin underarm eller inte för att parafrasera den ikoniska posen från affischen ”We can do it!” från 1943, som manade kvinnorna att bibehålla arbetsmoralen under andra världskriget. Malalas orädda och målmedvetna arbete för flickors rätt att gå i skolan fångas kongenialt i fotot, som passande nog auktionerades bort under 2016 års upplaga av Musikhjälpen med temat rättigheten att gå i skola för barn i krig.

Zara Larsson. (Klicka på bilden för att se den större) Foto: Albert Wiking

En helt annan kamp för den svenska världsartisten Zara Larsson. Hon är lika gammal som Malala, född 1997, och föräras två kraftfulla fotografier. På det ena fotot, placerat på en pelare mitt i en av utställningssalarna, ser man en kurvig kvinnokropp bakifrån, iklädd en glittrig klänning, med böljande hår. En hand på höften, den andra armen uppsträckt för att spänna armmuskeln. När man rundar pelarhörnet har hon vänt på sig och Zara Larssons ena arm sträcker sig mot kameran och långfingret pekar åt hela det kvinnoförtryckande patriarkatet, som hon högljutt protesterat mot och vars kvinnohat hon fått men vägrat acceptera.

Av de HBTQ-aktivister som porträtteras är porträttet av Samuel Opio starkast. Han är fotad med den typ av domarperuker som använts i Storbritannien och anspelar både på den brittiska koloniseringen och de anti-gaylagar som britterna instiftade och som överlevt Ugandas självständighet. Han lever under ständigt dödshot och kämpar mot förtrycket av homosexuella i ett land där homosexualitet är förbjudet enligt ugandisk lag och kan bestraffas med livstids fängelse eller dödsstraff.

I högtalarna på Fotografiska hörs rösterna från Martin Luther King, Anna Lindh och Margot Wallström. Det är en utställning som manar till kontemplation och aktion. Den uppmanar till att vi alla lever lever våra liv efter devisen att ingen kan göra allt, men alla kan göra något i den dröm som är vår egen.

We have a dream

• We have a dream är en fotoutställning, en bok (Max Ström förlag) och ett pedagogiskt material. På Instagram kan fotografiernas tillblivelse följas på wehaveadream.foundation.

• Utställningen visas på Fotografiska museet i Stockholm 9 december till 19 februari 2017. Den turnerar sedan nationellt och internationellt. Porträtt av bland andra Anders Kompass, Dan Eliasson, Chimamanda Ngozi Adichie, Patti Smith, Garry Kasparov, Jane Goodall, Amos Oz, Jesse Jackson, Dalai Lama, medlemmar ur Pussy Riot.

• Fotograf Albert Wiking, född 1956 och bosatt i Lund, har tidigare gjort vandringsutställningen Eldvatten, om kända och okända människors förhållande till alkohol. Oscar Edlund har intervjuat de medverkande och Daniel Rydén har skrivit texterna.

Samuel Opio. Klicka på bilden för att se den större. Foto: Albert Wiking