Arbetet Global har tidigare skrivit om hur det nederländska facket FNV tillsammans med människorättsorganisationer i Bangladesh gått till domstol för att tvinga Fifa att ta ett större ansvar för arbetsvillkoren för migrantarbetarna i Qatar som arrangerar fotbolls-VM 2022.

FNV tog upp en arbetares fall  – Nadim Shariful Alam – som betalade motsvarande 40 000 kronor till ett rekryteringsföretag för att få jobba i Qatar. Efter 18 månader blev han dock av med jobbet och var tvungen att lämna landet.

– Arbetare som Nadim luras till att jobba i Qatar som där det råder ett ”moderna slaveri” som gynnar de superrika qatariska medborgarna, sa Ruud Baars på FNV tidigare till Arbetet Global.

FNV krävde att Fifa skulle betala nästan 100 000 kronor i kompensation till Nadim Shariful Alam.

Stämningen lämnades in till en domstolen i Zürich, Schweiz, där Fifa har sitt huvudkontor.

”Vi välkomnar domstolen beslut” skriver den internationella fotbollsorganisationen Fifa i ett pressmeddelande.

Domstolen har kommit fram till att de inte ska ta upp fallet.

Nederländska FNV beklagar domen och uppger att de ska  överväga hur de nu ska gå vidare.

Svenska Byggnads, globala byggfacket BWI är några som klagat på det system – kafalsystemet – som Qatar använder sig av för att förse sig med utländsk arbetskraft.

Byggandet av arenor och hotell är för närvarande i full gång. Men de migrantarbetarna som jobbar i Qatar har många gånger dåliga arbetsförhållande.

Tusentals byggarbetare har dött och många av de anställda får sin pass konfiskerade då de börjar jobba.

Arbetarna har inte rätt att lämna landet som dem vill och får inte heller byta arbetsgivare. Varje utländsk arbetare måste ha en ”sponsor” som går i god för dem.

I november förra året slöt dock BWI ett avtal med Qatar som gör det möjligt för facket att göra arbetsplats inspektioner i landet som inte tillåter att migrantarbetare organiserar sig.

LÄS OCKSÅ:

”Ett fängelse utan murar” – Arbetet Global på plats i Qatar för att tala med migrantarbetare

Fotbolls-VM i fokus på global årsdag

Qatar ska granskas av ILO

Facket vill visa ut Blatter

KRÖNIKA: Diktatur får spelen att flyta smärtfritt