För två veckor sedan släppte Wikileaks e-post som avslöjar en hemlig plan för att påverka nyhetsbyrån Bloombergs rapportering i Turkiet.

I mejlet nämns också förslag på hur turkiska staten ska göra för att komma åt Deutsche Bank och Merril Lynch som anses sprida en allt för negativ bild om Turkiets ekonomiska utveckling.

Mehmet Bostan.

Mehmet Bostan.

Mejlen skickades den 31 maj förra året till president Erdogans svärson Berat Albayrak som numera är landets energiminister.

Avsändaren är finansmannen Mehmet Bostan som har många tunga poster i det turkiska näringslivet och står det styrande AKP-partiet nära.

Mehmet Bostan sitter sedan flera år tillbaka också i styrelsen i telekombolaget Turkcell – där svenska staten via Telia har stora vinstintressen.

Förra månaden utsågs Mehmet Bostan också till generaldirektör för den turkiska privatiseringsmyndigheten som sorterar direkt under premiärminister Binali Yildirim.

Mejlet i sin helhet
mejlwikileak

Klicka på bilden för att läsa mejlet på Wikileak (obs på turkiska)

I det mejl som Wikileaks offentliggjort skriver Mehmet Bostan till president Erdogans svärson Berat Albayrak att Bloomberg och de två bankerna medvetet svartmålar den ekonomiska utvecklingen i Turkiet.

Bloomberg och de två bankerna anses komma med en för negativ rapportering om ekonomin. Syftet ska vara att undergräva regeringspartiet AKP:s ställning.

Mehmet Bostan föreslår en plan för att ändra nyhetsbyråns rapportering.

Börsen i Istanbul och andra statliga myndigheter bör minimera sina inköp från Bloomberg. Turkiska staten bör också kontakta nyhetsbyråns huvudkontor i New York och förklara att de kommer att dra ner sina kontakter till en miniminivå.

I planen ingår också att statuera ett exempel.

”Vi måste visa de personer som skapar en negativ bild av Turkiet att det finns ett pris att betala för detta” skriver han.

Han vill därefter att den turkiska staten ska kräva att flera redaktörer ska avskedas, framför allt bör Bloombergs chefredaktör i Turkiet, Benjamin Harvey, snarast ”bytas ut mot en saklig chefredaktör” skriver han i mejlet.

Harvey anklagas – liksom Deutsche Bank och Merril Lynch – för att agera politiskt och för att inte för att medvetet inte rapportera om positiva ekonomiska nyheter. Benjamin Harvey säger att han inte vill kommentera uppgifterna i mejlet.

En talesperson för Bloomberg skriver till Arbetet Global att de för närvarande inte vill ge sina synpunkter på brevet men tillägger sedan att ”vi anser att Benjamin Harvey är en utmärkt journalist som gör ett bra jobb med att leda vår verksamhet i Turkiet”.

Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, beskriver journalisters situation i Turkiet som katastrofal.

– Häxjakten på journalister i Turkiet har gjort att landet är världens största fängelse för journalister, säger han och i landet är nu mer än 100 journalister fängslade på grund av sitt arbete.

Hundratals turkiska journalister har dragits inför rätta och anklagats för att ha ”förolämpat presidenten” eller för att ”stötta terrorism”.

Arbetet Global har i flera artiklar under året tagit upp hur Turkcell stämt twittrare som kritiserat telekombolaget. Mehmet Bostan sitter sedan flera år tillbaka i styrelsen för Turkcell som bland annat sponsrar en stiftelse – Ensar Foundation – som står AKP-regeringen nära.

Svenska Telia är den största enskilda ägaren i Turkcell.

LÄS VÅRA ARTIKLAR:

Telias bolag tystar turkiska twittrare

Jonas Sjöstedt (V) ”Vi tjänar pengar på förtrycket”

Damberg (S) ”Det finns ingen fungerande styrning”
 Stor kvinnodemonstration i Istanbul

Turkiska staten dömd för fackkränkning

Turkiets EU-förhandlingar kan frysas

Telias skandalstrategi: sälja till sig själv

 Telias bolag kräver censur efter pedofilskandal

Turkcell – detta har hänt

Turkcell – ”the pearl” of Swedish Telia – accused of censorship

Teliabolag avlyssnar fack

Globalpodden 2: Om Turkiets mörka väg

Globalpodden 3: Det är ett hot mot mänskligheten