LÄS OCKSÅ Damberg ”Det finns ingen fungerande styrning”

– Varför äger ett statsägt svenskt bolag Turkcell? De vill ju censurera twitter. Jag fattar det inte, säger kvinnan som precis slagit sig ned vid bordet på ett fik som ligger på bakgatan intill det hektiska gågatan Istiklal i Istanbul.

I våras stämde Turkcell henne på 10 000 lira – motsvarande 30 000 kronor – för ett inlägg hon skrev på Twitter.

I tweeten uppmanade hon alla som hade ett abonnemang hos Turkcell att byta till konkurrenten Vodafone.

LÄS TIDIGARE ARTIKEL: Telias bolag kräver censur efter pedofilskandal

Precis som tusentals andra använde hon hashtaggen #tecavuzell – turkiska för våldtäktscell – då hon kommenterade en pedofilskandal som uppdagades i våras.

En lärare som var anställd på stiftelsen Ensar – som står det styrande AKP-partiet nära – hade förgripit sig på barn.

Turkcell blev indraget i affären eftersom det Teliaägda bolaget sponsrar stiftelsen. Till saken hör att Turkcell också styrs av flera före detta toppolitiker från president Recep Tayyip Erdogans regeringsparti, AKP.

Den största enskilda ägaren i bolaget är svenska statligt ägda Telia Company som har drygt 37 procent av aktierna i Turkcell. Kvinnan, som inte vill gå ut med sitt namn offentligt, säger att Turkcells stämning gjort henne mycket försiktig.

– Först slutade jag twittra helt. Nu har jag börjat lite igen. Jag vågar dock inte skriva om något viktigt. Det blir helt ofarliga inlägg om vardagliga saker. Om vad man ätit eller något man gjort, säger hon.

I somras tog hon kontakt med Arbetet Global som översatt en artikel om Turkcells twittercensur till engelska.

För många i Turkiet representerar Sverige ett land som står för yttrandefrihet.

I flera år har yttrandefriheten varit eftersatt i Turkiet. Landet har flest antal fängslade journalister i världen, tidningar stängs och terrorlagstiftningen används för att slå ned opposition.  Eftersom Telia är den största enskilda ägaren i Turkcell vände hon sig till Arbetet Global för att få reda på mer om ägaren till företaget som stämt henne och hundratals andra i Turkiet.

Mellan 400 – 500 twittrare har, enligt de jurister Arbetet Global varit i kontakt med, stämts av Turkcell för sina inlägg i samband med pedofilskandalen.

– I februari ska mitt fall tas upp, säger kvinnan.

Enligt Arbetets källor försöker Turkcells jurister först och främst göra privata uppgörelser med twittrarna. Telias bolag är berett att dra tillbaka sin stämningsansökan om de raderar sina inlägg och betalar en mindre summa.

– Men varför skulle jag gå med på det? Det vore att be om ursäkt. Jag har inte gjort något fel, säger kvinnan.

I minst två fall har domstolen i Istanbul slagit fast att Turkcells stämning saknar juridisk grund.

Advokaten Özgür Urta företräder en av flera hundra som nu åtalas av Turkcell som stämmer personer som twittrat kritiskt om de Teliaägda bolaget. Foto: Erik Larsson

Advokaten Özgür Urfa företräder en av klienterna vars fall avgjordes av domstolen i Istanbul den 10 november i år. Turkcell hade stämt hans klient på motsvarande 60 000 kronor på grund av en tweet där han uppmanar alla som har Turkcell-abonnemang ”att sluta stödja de som stödjer Ensarstiftelesen.”

Då Arbetet Global träffar honom i Istanbul säger Özgür Urfa att han visserligen är nöjd med domen men att han i stort sett är säker på Turkcell kommer att överklaga.

– Bolaget har förlorat många kunder och mycket pengar på den här kampanjen. Det jobbar hårt med dessa fall.

Efter sommarens kuppförsök har undantagslagar införts, domare avskedats och 140 000 offentliganställda har, enligt EU-kommissionen, stängts av eller avskedats från sina arbeten. Mänskliga rättigheter är i allvarliga fara, varnar Amnesty.

Nyligen klassades Turkiet också som ett land med ett ”ofritt” internet av tankesmedjan Freedom House som årligen gör sammanställningar över den demokratiska utvecklingen i världens länder.

Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, säger att utvecklingen i Turkiet är mycket oroande.

– Det som gör det extra problematiskt är att den svenska staten faktiskt äger delar av   Turkcell, säger han.

Samtidigt säger Jonathan Lundqvist att det är svår fråga om stater ska äga bolag i länder med repressiva regimer.

– Det är en smal stig med djupa stup åt båda hållen. Aktivister har haft stor nytta av de möjligheter som telekommunikation ger. Man gör sig själv en otjänst om man automatiskt tar avstånd ifrån det. Men har man en ägarandel i ett företag finns det också ett moraliskt ansvar, säger han.

Då Teliabolaget Turkcell tidigare använts för att avlyssna opposition eller strypa tillgången till internet har Telia hävdat att de inte har kontroll på sitt eget bolag.

Efter en flerårig ägarstrid – som nu är på väg att lösas – är det den turkiska finansinspektionen som utsett vilka som ska ingå i styrelsen. Förutom flera tunga före detta AKP-ministrar utsåg den turkiska staten två svenskar – Jan Rudeberg och Erik Belfrage. Båda har jobbat för Telia i flera år på höga positioner. Båda var dessutom nominerade av Telia som styrelseledamöter.

Trots att de har starka band till Telia så är de formellt tillsatta av den turkiska finansinspektionen som ”oberoende” styrelseledamöter.

Då Arbetet Global gör förfrågningar om att intervjua Teliakoncernens vd Johan Dennelind, som är ytterst ansvarig för bolagets verksamhet och som kallat Turcell för ”Telias pärla”, får vi flera gånger beskedet att det ”blir svårt att få till en intervju”.

Johanna Hansson på presstjänsten svarar i stället på de frågor Arbetet Global har och skriver i ett mejl att Telia ser allvarligt på utvecklingen i Turkiet. ”Yttrandefrihet och integritet är mycket viktigt för oss” skriver hon och tillägger att det svenska bolaget inte tillsatt styrelsen.

Varför vill Telia äga ett bolag – Turkcell – som ni anser att ni inte har kontroll över?
– Vår högsta prioritet är att få till en fungerande ägarstyrning i Turkcell och först när vi har det kan vi ta ställning till Telia Companys framtid i Turkcell, svarar Johanna Hansson.

Arbetet Global har även varit i kontakt med Turkcell för att få deras version av hur de ser på den kritik som twittrare riktat mot telekombolaget.

– Vi kan inte kommentera på grund av pågående rättsutredning, skriver Burak Mergen på Turkcells kommunikationsavdelning till Arbetet Global.