Foto: Jessica Gow/TT

Hundratals anställda inom Transports avtalsområden har intervjuats om sin syn på facket och åsikterna har sedan lagrats i en dator på förbundskontoret, skriver Transportarbetaren.

– Om åsikter hanteras på det sättet är det ett misstag. Det är inget som förbundet sanktionerat, säger Transports förbundssekreterare Markus Pettersson till tidningen Transportarbetaren.

Bakgrunden är att förbundet valde att prova nya arbetssätt för att öka antalet medlemmar och fackligt inflytande. Man införde så kallade ”organizers” som inte styrdes från förbundets 25 avdelningar, utan från en speciell enhet på förbundskontoret. Deras arbete var att intervjua anställda på utvalda arbetsplatser för att se vilka som skulle kunna tänka sig att ta fackliga uppdrag.

Men enligt uppgifter som Transportarbetaren tagit del av har fakta och åsikter som framkommit vid de hundratals personintervjuerna noterats i ett särskilt förtryckt formulär där personen även betygsatts på en skala över hur positivt inställd till facket man är. Formulären har också i vissa fall innehållit känsliga personuppgifter.

Formulären ska ha skannats av och skickats upp till projektledningen, där uppgifterna datorlagrats. Mycket kan tala för att hanteringen av dessa uppgifter strider mot personuppgiftslagen.

– Vi har nu vänt oss till Datainspektionen för att få vår verksamhet genomlyst. Vi vill göra en ordentlig genomgång av alla rutiner där personuppgifter hanteras. Utöver det har jag inga kommentarer, säger Tommy Wreeth, förbundskassör Transport, till Transportarbetaren.