Torbjörn Johansson. Foto: Anders Wiklund/TT

LO hoppas att Socialdemokraternas löfte om att riva upp lex Laval snart blir verklighet. Men för det krävs majoritet i riksdagen i vår. 

LÄS OCKSÅ Nytt lagförslag kan riva upp lex Laval

Regeringen satsar på att riva upp lex Laval. I veckan skickas en remiss till lagrådet där juristerna har till uppgift att granska regeringens förslag. Efter årsskiftet lämnas sedan en proposition och någon gång under våren hoppas arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att riksdagen tar ställning i frågan.

Kortfattat går förslaget ut på att facket lättare ska kunna ta till stridsåtgärder när utländska arbetare saknar kollektivavtal. Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO, gläds över regeringens besked.

– Det ökar möjligheterna för facket att ställa krav som man också kan dra till domstol. Bevisregeln är väldigt luddig idag. En arbetsgivare kan säga att man ger lika mycket lön och sedan när vi ska försöka pröva det är det mycket svårt. Det avtal som man ska ha genom den nya lagstiftningen är klart att föredra för då förbinder sig arbetsgivaren att betala på ett visst sätt och gör man inte det är man skadeståndsansvarig i domstol.

Torbjörn Johansson tror inte att EU-lagstiftning står i vägen för det nya förslaget:

– Många experter har hävdat att Sverige var betydligt mer EU-vänliga än nödvändigt när vi implementerade den gamla lex Laval. Därför är jag väldigt optimistisk att det nya förslaget ska hålla i EU. Fast helt säker kan man aldrig vara. Vi trodde ju att svenska modellen skulle stå sig också när Laval hände. Då hade vi fått utfästelser att den svenska modellen skulle stå intakt men likväl dömde de bort lagstiftningen.

Men för att veckans lagrådsförslag ska bli lagstiftning nästa år krävs ett majoritetsbeslut i riksdagen.

– Man får utgå från att det borde finnas många som tycker det är bra att vi har konkurrensneutralitet i Sverige. Det borde även de borgerliga partierna uppskatta, säger Torbjörn Johansson.