Fem år efter Saabs konkurs är 940 av IF Metalls medlemmar på orten ännu långtidsarbetslösa. Nu hoppas fackförbundet på en Industriarbetarakademi för att möta nästa lågkonjunktur och framtida stora uppsägningar.

LÄS OCKSÅ Från krasch till nytt liv – fem år efter Saabkonkursen

Efterspelet efter Saabs konkurs brukar lyftas fram som ett skolexem-pel på hur bra det kan gå när alla insatser sätts in med målet att ordna fram nya jobb. 93 procent av tjänstemännen och nästan 85 procent av de LO-anslutna har nytt jobb eller går en utbildning. Men medaljen har en baksida.

– Vi har 940 långtidsarbetslösa bland våra medlemmar, berättar Mikael Johansson, IF Metalls ombudsman i Trollhättan Norra Älvsborg.

– Det är var sjätte medlem.

De allra flesta är Saabarbetare som förlorade jobben under de år som föregick konkursen.

– De var hänvisade till Arbetsförmedlingens vanliga regelverk och fick inte de extrasatsningar som plockades fram efter konkursen, förklarar Mikael Johansson.

Att det går att mildra smällen vid stora konkurser visar erfarenheterna från Saab och Metallavdelningen försöker, tillsammans med lokala arbetsgivare, väcka intresse för en ”Industriarbetarakademi”.

– Vi vill se en effektiv samordning och skräddarsydda utbildningar som kan leda till jobb. Det är erfarenheterna av insatserna efter Saabkonkursen som är grunden för det här förslaget, säger Mikael Johansson.

Praktikplatser och ändrade regler för studier med a-kassa är andra önskemål från IF Metall, som också presenterat förslaget för riksdagens näringsutskott. I veckan kom beskedet att 460 Erics-sonanställda i Borås ska sägas upp. Här skulle industriarbetar-akademin kunna hjälpa.

– Jo, en snabb utvärdering av behoven, en riktad insats för att ta tillvara de uppsagdas kompetenser för att snabbt ge rätt utbildning till nytt arbete. Det är i det här läget som samordningen är nödvändig, säger Mikael Johansson.

Arbetsförmedlingen, kommunen och staten satsade efter Saabkonkursen 100 miljoner kronor från EU:s globaliseringsfond på individuell hjälp för jobbsökande i form av utbildning och starta-eget-bidrag.

– Man kan ju säga att det i slutändan blev den mest lyckade omställningsinsatsen i hela EU, säger Sören Johansson på Arbetsförmedlingen, som ansvarade för fonden.

När projektet summerades 2014 hade 85 procent av de 1 400 som fick del av pengarna fått nytt jobb, gått en utbildning eller startat eget. Satsningen gav också förutsättningar för samordnade insatser från arbetsförmedling, län, kommun och näringsliv, säger Mikael Johansson. Han är imponerad över effekten:

– Det är ett fantastiskt bra resultat. Enskilt finns det massor av bra insatser att ta till, men de måste samordnas för att ge resultat.

Arbetslösheten i Trollhättan ligger i dag på 12 procent, en och en halv procentenhet lägre än före konkursen.

– Det är klart att det känns bra. Satsningen resulterade i en rad nya företag, startade av före detta Saab-anställda. De sysselsätter i dag ungefär fem hundra personer, säger kommunens näringslivschef Dick Eriksson men fortsätter;

– Baksidan är att de långtidsarbetslösa som fanns före konkursen inte fick det lättare att hitta jobb när ytterligare några tusen arbetslösa landade hos Arbetsförmedlingen.