STOCKHOLM 20161012 Plenisalen i riksdagen under onsdagens partiledardebatt. Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070

Foto: Jessica Gow/TT

Vi kommer inte sluta kämpa för att svenska villkor ska gälla i Sverige, skriver en rad debattörer.

På onsdag tar våra ledamöter i riksdagen beslut om svenska kollektivavtal skall gälla vid offentlig upphandling. Något som för oss är självklart att så skall vara.

Den svenska modellen bygger på att arbetsköpare och arbetstagare gemensamt sitter ner och löser de problem som är specifika för just deras arbetsplats och bransch. I Sverige ska alla som bor och verkar ha en anständig lön och villkor. Ingen ska utnyttjas i vårt land till förmån för att kapitalet skall få mer i plånboken.

År 2013 uppgick den offentliga sektorns inköp av tjänster och varor till 741 miljarder kronor. Det är en stor summa av våra skattepengar som används vid dessa inköp. Det är självklart att skattepengar inte skall användas till att pressa ner löner och villkor i vårt land.

Därför är det bekymmersamt när borgarna tillsammans med SD aviserar att de kommer att rösta emot förslaget som regeringen lägger. Det är tydligt att det för borgarna och SD är viktigare att kapitalet får fortsätta härja fritt utan krav på bra villkor och löner för exempelvis byggnadsarbetare och taxiförare.

Vi kommer inte sluta kämpa för att svenska villkor ska gälla i Sverige. För oss är det nämligen självklart att alla som bor och verkar i Sverige ska kunna leva på sin lön och jobba med säkra villkor. Och skattepengar skall absolut inte användas till att sänka löner och villkor!

Jim Larm, Iggesund
Johan Viklund, Hudiksvall
Hans Svedberg, Hudiksvall
Ola Wigg, Ilsbo
Patrik Tinglöf, Söderhamn
Katarina Lindberg, Vallvik
Maria Johansson, Ljusne
Monica Olsson, Gnarp
Magnus Alfredsson, Bollnäs
Christoffer Johansson, Ilsbo
Erik Neu, Ilsbo