Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Images of Republican and Democratic presidential candidates Donald Trump and Hillary Clinton are displayed on a television screen in the studio of radio talk show host Rick Roberts during his program in Dallas on Tuesday, Sept. 6, 2016. The station estimates Roberts' audience is about two-thirds male and overwhelmingly white, though women and minorities also call in on this day and you needn't look far, even in Roberts' own studio, to find a white man who doesn't subscribe to conservative orthodoxy. (AP Photo/LM Otero)

Foto: LM Otero/TT

Den högerpopulistiska sajten Breitbart, som bidrog till Donald Trumps seger i USA, satsar nu på att öppna publikationer i både Tyskland och Frankrike. – Vi har redan börjat intervjua journalister, säger Alex Marlow, Bretibarts nuvarande USA-chef, till Reuters.

Målet är att stödja den yttersta högern i Europa. I Frankrike hålls det presidentval under våren nästa år. Där har högerpopulistiska Nationella frontens ledare Marine Le Pen gått fram starkt.

Hon var en av de första utländska partiledarna som gratulerade Donald Trump efter valet.

Nästa år hålls även val i Tyskland. Där växer också den alternativa högern. Det tyska högerextremistpartiet NPD och nationalkonservativa Alternativ för Tyskland AFD har de senaste åren fått ett allt större inflytande inom tysk politik.

Den amerikanska högersajten ska satsa i länder där de snart hålls val som kan påverka hela Europas politiska landskap. Redan i dag finns dock en brittisk version av Breitbart.

I USA stödde Breitbart Donald Trump. Under valrörelsen var flera artiklar positiva till honom samtidigt som det republikanska etablissemanget kritiserades. Många av artiklarna på sajten tar också ställning emot migration.

Alex Marlow säger till Reuters att sajten planerar att utöka sin verksamhet även i USA där fler journalister som ska producera artiklar, poddar och videoinslag ska anställas.

Sajtens grundare Andrew Breitbart dog 2012. Då tog Stephen Bannon över. Men i augusti blev han Donald Trumps kampanjledare och han har nu utsetts till den tillträdande presidentens rådgivare.

Stephen Bannon beskrivs av många tillhörande den så kallade alternativa-högern, som står vita nationalister och anti-semitister nära.