Foto: Stockholm filmfestival

Blir vi lurade för att vi så gärna vill tro? Vet vi någonsin vad som är sant och verkligt? Inga svar, bara frågor i Author: The JT LeRoy story.

Author: The JT LeRoy story är den fascinerande berättelsen om den bästsäljande, mytomspunne och kultförklarade författaren JT LeRoy, som slog igenom stort under andra halvan av 1990-talet, men som efter några år visade sig vara någon helt annan än den världen trott. Hans debutroman blev direkt en modern klassiker med den självbiografiska berättelsen om en homosexuell, drogmissbrukande tonårsprostituerad.

I början visade han sig inte offentligt, istället fick arrangörerna ordna uppläsningar av hans litteratur vid olika författarevenemang. Han var medialt skygg, vilket naturligtvis bara ökade intresset för honom. När han 1999 började visa sig offentligt blev han snabbt en megastjärna.

Alla som var något inom kultur- och modevärlden ville synas med honom, ville prata med honom, ville få en dos av det kreativa geniet för att öka på sin egen strålglans. Regissören Gus van Sant, designern Calvin Klein, några av den tidens största rockartister som Billy Corgan, Courtney Love och Tom Waits ville vara hans vän och förtrogna.

De kände igen sig i hans beskrivningar av själens och livets svärta och smärta. Chocken var total när det JT LeRoy i januari 2006 avslöjades vara ett alter ego för den okända Laura Albert och att den som agerat som JT LeRoy var Laura Alberts svägerska, Savannah Knoop. Att Laura Albert hela tiden själv funnits vid JT Leroys sida i egenskap av flera olika alias gör inte historien mindre förvirrande, men desto mer fascinerande.

Jeff Feuerzeigs dokumentär är rakt igenom fascinerande, inte minst för att den blottlägger frågor om identitetsskapande, självutplåning och vem som äger en berättelse. I Author: The JT LeRoy story får Laura Albert genom intervjuer och tillbakablickar i form av ljudupptagningar, videoklipp och foton ge sin förklaring till hur fenomenet JT LeRoy skapades. Det ger en bild av en osäker men fantasifull person som aldrig trivts i sin egen kropp, med ett stort behov av att uttrycka sig genom skrivandet.

Men också människors besatthet av mytiska, mystiska figurer som man vampyrlikt kan suga kraft och glans från. Laura Albert vägrar kalla vare sig själv eller sin skapelse en bluff, utan menar att det handlar om fiktion. Och vad spelar egentligen författaren för roll för verket? Går det ens att vara autentisk som författare när bilden av denne påverkas av omgivningens projektioner och förväntningar? Att skapa sig själv, är det inte den största konsten av alla?