Bob Dylan-1

 

Årets Nobelpristagare i litteratur blev otippat musikern och låtskrivaren Bob Dylan. ”Örats poesi”, som Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius kallar hans verk.

Det var minst sagt en skräll att Bob Dylan blev årets Nobelpristagare i litteratur. I journalisternas sorl efter tillkännagivandet kunde man höra ständiga sekreteraren Sara Danius upprepa att Bob Dylan är en stor poet i den stora engelskspråkiga traditionen, att han förkroppsligar den muntliga traditionen och att man gott kan påminna sig om antikens Homeros och Sapfo, vars ord var tänkta att mottas med örat, inte ögat.

På Nobelprisets minussida står att Bob Dylan förmodligen hindrar en annan (mer meriterad?) amerikan att få priset många år framåt. På plussidan står att priset till Bob Dylan kan öppna upp en diskussion av litteraturbegreppet som sådant. Vad är poesi? Hur gör man god litteratur tillgänglig för den breda massan? Vad är bra litteratur? Tycka vad man vill om Bob Dylan, men en sådan diskussion behövs alltid.

 

Fakta

Bob Dylan heter Robert Allen Zimmerman.

Är 75 år, född i Duluth, Minnesota, USA.

Har gett ut 37 album sedan debuten Bob Dylan 1962.

Fick Polarpriset 2000.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius favoritalbum är Blonde on Blonde från 1965.