Pierre Esbjörnsson, tjänstledig kassör på Byggnads Skåne och kommunpolitiker i Skurup, utsattes för mordbrand i sitt hem i helgen. På fasaden sprejades den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens symbol.

Under natten till i söndags utsattes Pierre Esbjörnsson och hans familj för en attack i hemmet. Bilen sattes i brand och polisen uppger för lokaltidningar att det var stor risk att elden hade kunnat sprida sig till fastigheten. Brottet rubriceras som mordbrand. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde släcka branden.

På garaget hade någon också sprejat en symbol för Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i svart. En nazistisk organisation som bland annat låg bakom attacken i Kärrtorp 2013 och som enligt Säpo är den nazistgrupp i Sverige som utgör största hotet mot säkerheten i landet.

– Vi vet inte än om det är NMR, men den här typen av attentat är i linje med vad organisationen står för. Den har sedan några år ett högt tonläge med en grov våldsretorik och många aktivister som är straffade för våldsbrott, säger Jonathan Leman som följer NMR för antirastiska stiftelsen Expos räkning.

Enligt Ystads Allehanda är Pierre Esbjörnsson inte längre kvar i Skurup. Kommunen och polisen säger sig också samarbeta för att säkra förtroendevaldas arbete.

– Jag är bestört. En vän och en arbetskamrat har fått sitt hem angripet. Det är direkt vidrigt. Att demokratins fiender ska skrämma folkvalda till tystnad genom hot och våld måste vi tillsammans fördöma å det hårdaste, säger LO Skånes ordförande Magnus Alm i en kommentar med anledning av det som hänt och säger också att ”antifascismen bultar i våra rörelsehjärtan”.

Under sommaren blev en av NMR:s presstalespersoner Per Öberg utesluten ur Elektrikerförbundet på grund av sina åsikter. Det skedde efter en anmälan från andra medlemmar som ifrågasatte om han kan vara medlem med de åsikterna. Förbundet kom fram till att det inte går eftersom Elektrikerförbundet bygger på ”uppfattningen om människors lika värde”. Vilket Per Öberg i en artikel till tidningen Elektrikern kommenterade som kriterier han själv kvalar in i ”mer än det här zionistliberala samhället”.

Att vara med i ett fackförbund är ett tillfälle att föra propaganda, säger Expos Jonathan Leman.

– Egentligen tillhör fackförbund med stadgar om människors lika värde de oliktänkande enligt NMR. Men här får man lansera sig som ”vanligt folk” som blir förföljda av det elitistiska fackliga etablissemanget. Man försöker utnyttja sådana tillfällen maximalt.