Som Arbetet Global tidigare berättat har allt fler ställt sig bakom statsminister Stefan Löfvens politiska prestigeprojekt ”Global deal”.

Nu har även Europafacket röstat för att stödja projektet, twittrade TCO:s ordförande Eva Nordmark under pågående styrelsemöte.

Europafacket hamnar därmed i samma sällskap som FN-organet ILO och den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD som också stödjer Global deal.

Den 21 september lanseras projektet i FN-huset i New York.

Ett tiotal länder och flera företag backar också den globala arbetsmarknadsmodellen som går ut på att fack, arbetsgivare och stater ska göra upp om hur vinster ska fördelas och investeringar ska göras i en hållbar ekonomisk utveckling.

Frågan om Global deal var en av programpunkterna på Europafackets extra insatta styrelsemöte som främst handlar om hur facken gemensamt ska hantera om Storbritannien lämnar EU-samarbetet.

I slutet av förra veckan skickade arbetsgivarna och facken – Svenskt Näringsliv, SKL och Arbetsgivarverket, LO, TCO och Saco – ett gemensamt brev där de uppmanade den svenska regeringen att verka för fortsatt goda relationer mellan EU och Storbritannien som är Sveriges fjärde största handelspartner.

Ett liknande uppmaning framförde Eva Nordmark under Europafackets styrelsemöte som avslutas idag, den 7 september.