Gabriel tror inte att TTIP blir av
Tysklands vice förbundskansler och ekonomiminister Sigmar Gabriel tvivlar på att det planerade frihandelsavtalet mellan EU och USA blir av.
LÄS OCKSÅ Ledare: LO och S bör jubla – TTIP på väg att skrotas
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har sagt att TTIP inte står och faller med att förhandlingarna fördröjs.
– Förhandlingarna med USA har i praktiken havererat, eftersom vi som européer naturligtvis inte kan underkasta oss de amerikanska kraven, säger Gabriel i mediebolaget ZDF:s sommarintervju.
LÄS OCKSÅ Demonstrationer mot TTIP utanför LO-kongressen
Cecilia Malmström har tidigare kommenterat motlutet i förhandlingarna:
– Det innebär inte att TTIP är dött, det innebär att TTIP försenas. Hur länge är omöjligt att säga.
LÄS OCKSÅ Tiden rinner ut för frihandelsavtal
Gabriels uttalande kommer inför planerade demonstrationer i Tyskland mot både TTIP och motsvarigheten mellan EU och Kanada, Ceta, den 17 september.
Frankrikes premiärminister Manuel Valls har också uttryckt skepsis om att förhandlingarna skulle kunna slutföras 2016.
LÄS OCKSÅ Ledare: Arbetarrörelsen måste förstå faran med TTIP
Så sent som i juli sade USA:s utrikesminister John Kerry att både USA och EU har som målsättning att komma fram till ett frihandelsavtal före årets slut. Men det har spekulerats i att inte mycket kommer att hända i ämnet förrän USA har en ny president på plats efter valet i november.
Även resultatet i den brittiska folkomröstningen att lämna EU och ett växande motstånd mot avtalet i Tyskland och Frankrike kan påverka utvecklingen.
LÄS OCKSÅ TTIP skrämmer och lockar
Till nyhetsbyrån AFP har diplomater sagt att det rentav kan dröja till efter valen i Frankrike och Tyskland nästa år innan något händer på den här fronten. Förhandlingarna mellan USA och EU har pågått i tre år. Men det finns fortfarande meningsskiljaktigheter i olika frågor.
När det gäller frihandelsavtalet Ceta är Gabriel mer optimistisk. Han säger i intervjun att det tagits ett stort steg framåt i förhandlingarna och lovar att verka för att det kan ratificeras.
Formellt blev de förhandlingarna klara 2014, men det krävs ett godkännande av EU:s 28 medlemsstater och av EU-parlamentet.