Regeringen ger inga löften till Jokkmokk
Socialdemokrater från Jokkmokk och Norrbotten uppvaktade under måndagen näringsminister Mikael Damberg för att berätta om konsekvenserna av Vattenfalls planer på att stänga sin verksamhet i Jokkmokk. Jobb hotas Utvecklingsprojekt kan bli ersättningsjobb.
Vattenfall har planer på att lägga ner sitt kontor i Jokkmokk och utreder dessutom framtiden för sitt kontor i Luleå med över 300 anställda. För inlandskommunen Jokkmokk är de 40 jobben viktiga.
-95 procent av de som jobbar där är kvinnor, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson.
Under måndagens uppvaktning gav näringsminister Mikael Damberg inga löften, men han har ändå fått Vattenfalls ledning att sitta ned med kommunen för att diskutera lösningar.
-Det är positivt att det nu finns ett samarbete som kan ge utvecklingsprojekt till Jokkmokk, säger näringsminister Mikael Damberg till Arbetet efter träffen.
Partikamraten, riksdagsmannen och ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten Fredrik Lund Sammeli tycker att Vattenfalls ägare staten har ett ansvar:
-Regeringen måste kunna kräva av helstatliga Vattenfall att de tar ansvar i de orter där de verkar, säger han. Det handlar inte bara om 40 jobb. I en kommun som Jokkmokk har de stor betydelse och vi kräver att Vattenfall tar det ansvaret.
Han får svar av Mikael Damberg;
-Jag kräver att de statliga företagen ska vara föredömen. Förändringar ska vara affärsmässigt motiverade av bolagen ledningar och lokalt ska de bygga på samarbete och förtroende, säger han.
Vattenfall med sammanlagt 8 500 anställda i Sverige brottas med dålig lönsamhet ledningen går igenom hela bolaget med målet att banta organisationen med minst 1000 anställda.
Verksamheten i Jokkmokk, som är den första som drabbas, vill Vattenfall lägga ut på entreprenad.
I samtal med kommunen diskuteras ett antal utvecklingsområden, som kan ge ersättningsjobb, men kommunalrådet Robert Bernhardsson är försiktig
-Under senaste veckan har vi äntligen fått igång ett samtal med Vattenfall och vi ska nu gemensamt hitta utvecklingsomnråden som är bra för oss och Vattenfall, säger han.
Inte bara kontoret i Jokkmokk hotas. Vattenfalls kontor i Luleå med 300 anställda finns med i utredningen kring den framtida organisationen. Trots att Vattenfall är i slutstadiet av att färdigställa nya lokaler i Luleå.
Andra verksamheter som ses över handlar om IT-dataavdelningen, personalavdelning och fakturahantering i Tyskland.
I Jokkmokk har planerna lett till massiva protester och på facebooksidan ”Jokkmokkupproret” har över 4700 personer gått med. I hela kommunen bor drygt 5000 invånare.
Så sent som i våras klargjorde regeringen att man inte accepterar statliga myndigheters flytt från landsortskommuner till Stockholm. På DN-debatt skrev statsminister Stefan Löfvén att staten ska ta ansvar för att Sverige ska hålla ihop och att statliga myndigheter fyller en viktig funktion för att skapa närvaro likaväl som man skapar jobb.
Vattenfalls kontor i Jokkmokk kom till år 2007 som en del av en överenskommelse om att skapa ersättningsjobb till kommunen, när andra arbetstillfällen hos bolaget försvann.