Nu varnar Skatteverket för att kriminella säljer arbetstillstånd och mjölkar myndigheter på pengar, berättar Sveriges Radios Ekot.

– Det finns kriminella typer som utnyttjar andras taskiga belägenhet genom att sälja arbetsintyg som ger dem upphållstillstånd, säger Pia Bergman, nationell samordnare på Skatteverket, till Ekot som förklarar upplägget:

De kriminella startar ett företag och låtsas anställa personer utan uppehållstillstånd. Tack vare anställningen får de arbetstillstånd av Migrationsverket. Men deras lön lägger tar arbetsgivaren tillbaka – som betalning för arbetstillståndet. Personerna utför inte heller något arbete i företaget, det sköts av papperslösa som avlönas med en struntsumma.

De på papperet anställda sjukskrivs dessutom efter en kort tid. Då kan arbetsgivaren få ut lönebidrag från Arbetsförmedlingen för dem.

Ekot har gått igenom tre månaders utredningar från Skatteverket och hittat flera fall som liknar detta. Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket bekräftar bilden. Men eftersom myndigheterna inte får dela personinformation är bedrägerierna svåra att upptäcka. Därför vet ingen hur vanligt det är – eller hur kriminaliteten ska bekämpas.

 

Läs också:

Handel med arbetstillstånd

Utnyttjad, sparkad – och utvisad?

Bluffare sålde arbetstillstånd