Genom falska arbetsgivarintyg har Uppsalaföretaget ordnat så att människor kan komma till Sverige. En ”anställd” kvinna har under en sexmånadersperiod betalat 162 000 kronor till företaget, skriver Upsala Nya Tidning.

För att få arbetstillstånd krävs bland annat ett erbjudande om jobb i Sverige och en garanti på en månadslön på minst 13 000 kronor av arbetsgivaren. Det aktuella företaget har, enligt Skatteverket, på falska grunder ordnat detta åt tre utländska personer.

Utåt sett har företaget betalat ut löner, men UNT rapporterar exempelvis om en kvinna från Iran som på pappret varit anställd av företaget, men som i polisförhör sagt att hon aldrig jobbat där.

Hon ska ha betalt 27 000 kronor kontant i månaden till företaget – och fått 14 000 tillbaka som ”lön” på sitt konto. Mellanskillnaden skulle täcka företagets påstådda kostnader för ”arbetsgivaravgifter och skatt”.

Mannen bakom företaget dömdes 2013 för grovt bokföringsbrott. Enligt tingsrätten har han bokfört falska fakturor på 3,7 miljoner kronor. Målet ska tas upp i hovrätten senare i år och det är i samband med utredningen som uppgifterna om de falska arbetsintygen dykt upp. Åklagaren vill inte säga om det kommer att bli ytterligare en rättsprocess mot mannen, som själv inte vill kommentera uppgifterna.