Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Bild från ett skeppsbrott den 25 maj i Medelhavet. Foto: Italienska flottan via AP

Bild från ett skeppsbrott den 25 maj i Medelhavet. Foto: Italienska flottan via AP

Nya oroande siffror visar att fler människor dött på Medelhavet hittills i år jämfört med samma period förra året. Antalet migranter och flyktingar som gör den livsfarliga resan väntas öka under sommaren.

– Det som händer nu när vädret förbättras, under sommarmånaderna, är att antalet båtar och fartyg som lämnar Libyen och Nordafrika ökar, konstaterar Itayi Viriri, talesperson för Internationella organisationen för migration (IOM), till TT.

Omkring 2 500 migranter och flyktingar har dött på Medelhavet i år, enligt siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR, som har intervjuat överlevare som nu befinner sig i Italien.

Bara förra veckan miste minst 880 människor livet i flera förlisningar.

Vid den här tiden förra året hade runt 1 850 personer omkommit i katastrofer på Medelhavet. Under hela 2015 korsade över en miljon flyktingar och migranter Medelhavet på flykt undan krig och fattigdom.

Resorna sker ofta i överfulla, sjöodugliga båtar.

Att fler dött i år jämfört med förra året tycks inte kunna förklaras av någon betydande ökning i hur många som gör resan över Medelhavet. Antalet människor som anlänt till Italien hittills i år är drygt 47 000, nästan exakt lika många som under samma period förra året, enligt IOM:s siffror.

Organisationen har dock noterat en ökning av antalet större båtar.

– Fram till nu har det mest handlat om mindre jollar och gummibåtar. Men nu ser vi en återkomst av större båtar, med flera däck, vilket betyder att fler människor dör när katastrofen är framme, säger Itayi Viriri.

Han efterlyser en tuffare strategi för att sätta stopp för människosmugglarna, i kombination med öppnandet av lagliga, säkra vägar för migranter och flyktingar.

Dessutom måste EU-länderna ta ett gemensamt ansvar för att hantera de fortsatta flyktingströmmarna, tillägger Zoran Stevanovic, talesperson för UNHCR i Norden.

– Man kan inte lämna detta till Grekland och Italien, eller Österrike, Tyskland och Sverige, säger han.

En hjärtskärande bild på ett dött spädbarn som drunknat i en av de senaste katastroferna på Medelhavet har publicerats av organisationen Sea-Watch, i ett försök att sätta fokus på den akuta situationen och propagera för upprättandet av säkra flyktvägar.

Förra året väckte en annan bild på ett dött barn, vars kropp spolats upp på en strand i Turkiet, en våg av sympati för flyktingar. Barnets far, Abdullah Kurdi, befinner sig i dag i Arbil i norra Irak. Han är besviken över att inte tillräckligt gjorts för att sätta stopp för katastroferna.

– Ett tag verkade det som bilden på Alan gjorde något med den västerländska opinionen och politikerna. Skolor och kampanjer döptes efter min son och det kändes bra, för det hjälper till att sprida empati och hindra att min familj glöms bort. Men de nya olyckorna till havs, murarna som reses på Balkan och grälet mellan regeringarna får mig att konstatera att utöver den känslomässiga reaktionen direkt så har egentligen ingenting förändrats, säger han i en intervju med den italienska tidningen La Repubblica.

Enligt UNHCR:s uppskattningar befinner sig omkring 100 000 människor i Libyen i väntan på att kunna ta sig vidare. Ungefär hälften av dem är flyktingar från Syrien. Andra stora grupper är palestinier, irakier, etiopier, eritreaner och somalier.

Mattias Mächs/TT

Wiktor Nummelin/TT