Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Models on the catwalk during a wedding fashion show with same-sex couples, dubbed "The rainbow wedding fashion show", part of a ëwedding fairí taking place in Rome, Thursday, Oct. 23, 2014. Silvio Berlusconi is pushing for the legalization of civil unions between gays in Italy, but not same-sex marriage. In Rome, where politicians are sensitive to Vatican policy, the leader of Italy's largest center-right party told reporters Thursday that allowing civil unions by gays would be the "right compromise" between freedom for all and "deep respect for Christian values." The Catholic Church says only a man and a woman can be married. Berlusconi's fiancÈ, Francesca Pascale, recently told a radio interviewer that she favors the legalization gay marriage and civil unions. But the former Italian premier is holding up Germany as the model of his plan. Since 2001, Germany has allowed civil unions but not formal marriage for gay couples. (AP Photo/Domenico Stinellis)

Foto: Domenico Stinellis/TT

Ledarna för kyrkorådet i Norge har beslutat att godkänna att två personer av samma kön ska få gifta sig i kyrkan. 88 av 115 delegater röstade på måndagen ja till ett förslag om att utveckla två bröllopsritualer och anta en könsneutral syn på äktenskapet.

Detta efter att 15 av 23 medlemmar i ett utskott som arbetat med frågan gett förslaget sitt stöd.

”En majoritet i kyrkorådet anser att det utöver den nuvarande bröllopsritualen och förbönen för borgerlig vigsel mellan man och kvinna måste utarbetas motsvarande ritualer som inkluderar par av samma kön, och kan användas på alla par”, står det i utredningen.

Den minoritet som varit emot en förändring vill vidare utreda bland annat hur samkönade vigslar i kyrkan skulle påverka kyrkans teologiska syn på familjen i stort.

Kyrkorådet är kyrkans högsta beslutande organ. Godkännandet av samkönade vigslar kan tidigast börja gälla i januari 2017.

 

TT