Foto: Erik G Svensson/TT

Den 1 februari försvinner tidsgränsen i sjukförsäkringen. En seger för bland andra LO, medan arbetsgivarna och den politiska oppositionen befarar ökad sjukfrånvaro.

– En otroligt viktig reform, säger LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin om att tidsgränsen i sjukförsäkringen nu avskaffas. Dels för individen – att sjuka kastas ut bara för att de når en tidsgräns är förkastligt. Dels också för sjukförsäkringen. Tidsgränsen har inte gjort människor friskare.

Mot reformen står den samlade oppositionen – det finns faktiskt en majoritet för att behålla tidsgränsen om allianspartierna och Sverigedemokraterna gör gemensam sak. Också Försäkringskassan ser en risk för att ökningen av sjukfrånvaron, som  inleddes i slutet av 2010, ska späs på.

Svenskt Näringsliv tror att attityderna till sjukskrivning kan mjukas upp när tidsgränsen slopas. Och Saco tror att sjukskrivningsperioderna blir längre.

Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen infördes den 1 januari 2010. Den innebär att dagarna med sjukpenning tar slut efter två och ett halvt år (914 dagar) även om läkarintyget säger att du inte kan arbeta.

Sedan dess har över 100 000 personer utförsäkrats. 10 000 har utförsäkrats två gånger. 2015 utförsäkrades ett antal sjuka för tredje gången.

Två av tre utförsäkrade är kvinnor. De vanligaste diagnoserna gäller psykisk sjukdom. För många har utförsäkringen inneburit sänkt inkomst, enligt Försäkringskassans undersökningar.