”Svensk industri ska vara världsledande”
Sverige har halkat efter som industrination. En konkret plan för hur regeringen ska flytta fram positionerna ska läggas fram under 2016.
Industrin står för nästan en miljon jobb – utspridda i hela landet. Industrin står också för 77 procent av det samlade exportvärdet. Under torsdagen lade näringsminister Mikael Damberg fram en strategi för en svensk nyindustrialisering.
– Visionen är att svensk industri ska vara världsledande inom modern och hållbar industriell produktion av varor och tjänster, säger han.
S/MP-regeringen menar att den svenska industrin blev styvmoderligt behandlad av den borgerliga regeringen. Det är en del av bakgrunden till att man nu satsar hårt på det området.
– Andra länder har arbetat strategiskt med sin industri: länder som Storbritannien, USA och Tyskland. Det har Sverige inte gjort, säger Mikael Damberg.
Nyckelorden i regeringens plan är: digitalisering, hållbarhet, kompetens och innovationskraft.
– I sådana här strategier måste vi, eftersom vi är ett litet land, utgå ifrån på vilka områden svensk industri redan är långt framme.
Näringsministern lyfter fram it-telekom – ”hur man planerar en smart stad som är uppkopplad”. Fordonsindustrin – ”självkörande bilar” – och den ”uppkopplade gruvan”. Men också life science, hälso- och sjukvård. Det handlar om att ”återupprätta” industrin i Sverige.
– Det har funnits en diskussion om det postindustriella samhället, ungefär som om industrin inte längre var betydelsefull. Men nu ser vi att industrin snarare är hjärtat i ekonomin.
Industrins innovationer blir sannolikt avgörande, menar Mikael Damberg, för hur Sverige ska klara samhällsutmaningar som klimat och en åldrande befolkning. Han räknar med att en strategi får ”en styrande effekt”.
– Handlingsplanen kommer att vara betydligt mer konkret. Men man kan inte börja längst ned i verktygslådan, då blir det inte strategiskt arbete.
Riskerar ni inte att tappar tjänstesektorn?
– Det är helt fel tänkt att säga att industri är ett och tjänstesektorn något annat. De går in i varandra. Det vi har sett är en tjänstefiering av industrin.
LÄS OCKSÅ: