Staket vid Hyllie station i Malmö.  Foto: Johan Nilsson / TT

Staket vid Hyllie station i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT

Flykting- och människorättsorganisationer i Sverige har riktat skarp kritik mot att id-kontrollerna kommer att hindra många flyktingar från att söka asyl. Vissa grupper drabbas särskilt hårt, menar Sanna Vestin, ordförande för Flyktinggruppernas Riksråd (FARR).

– Många av de mycket unga som är på flykt har inte id-handlingar, och har aldrig haft det. Många ensamkommande från Afghanistan är till exempel uppvuxna i Iran som papperslösa, säger hon till TT.

Hon pekar även på att vissa id-handlingar från länder som Afghanistan och Somalia bland annat inte uppfyller kravet på fotolegitimation som ställs i reglerna för id-kontrollerna. Andra som nu inte kommer kunna söka asyl är de som förlorat sina id-handlingar då de blivit av med sin packning under den ofta svåra resan till Europa, påpekar Sanna Vestin.

– Från regeringens sida säger man att de kan söka asyl någon annanstans. Det är lätt att säga, men nu är vi inne i ett race to the bottom där alla gör sitt bästa för att hindra asylsökande med regler av olika slag. Flyktingarna blir mer och mer kringrända och pressade i EU, nästan vad du än gör så är du betraktad som oönskad och illegal.

– Det är en förfärlig situation. Det handlar om människor som är på flykt. Det är inte vi som är hotade, det är de som är hotade, säger Sanna Vestin.

TT