Reza Forghani, som avskedades för påstådd illojalitet, fick starkt stöd från sina kamrater. Foto: Bertil Ericson

Det avskedade huvudskyddsombudet Reza Forghani vill inte ta sitt ärende vidare till Arbetsdomstolen. Han tycker en sådan process skulle vara för jobbig och släpper därför frågan.

– Det måste bli ett slut. Jag vill gå vidare i livet och vill tänka på något annat och inte fastna i det här, säger Reza Forgahani.

I maj i år avslutades ett mål i Arbetsdomstolen där han var inblandad. Processen tog nästan två år och Reza Forghani berättar att den tog väldigt hårt på hans privatliv och på hans hälsa. Det var mycket stressande och han har sedan tidigare hjärtproblem.

– Det blev för mycket. Nu finns inte orken längre. Jag måste tänka på min dotter och på min hälsa, säger han.

Det var i början av juli som bussentreprenören Arriva avskedade Reza Forghani från jobbet som bussförare vid Råstagaraget i Sundbyberg. Reza Forgahani var huvudskyddsombud på arbetsplatsen. Företaget avskedade honom på grund av illojalitet och hävdade att han uppmanat sina arbetskamrater att skriva falska rapporter om cheferna.

Reza Forghani har sagt att företagets skäl bara är påhitt och han har ställt sig frågan om det inte handlar om den kritik Arriva fått från Arbetsmiljöverket, som anser att företaget inte sköter det systematiska arbetsmiljöarbetet på Råstagaraget.
Kommunal har ogiltigförklarat avskedandet. Facket och Arriva kom inte överens i den lokala förhandlingen. Den centrala förhandlingen är på väg att avslutas utan överenskommelse mellan parterna.

Johan Ingelskog, enhetschef för arbetsrätt och kollektivavtal på Kommunals förbundskontor, berättar att facket hela tiden fört diskussionen med Reza Forghani. Och det har lett till att Reza Forghani inte vill gå vidare och att Kommunal inte heller fattar något beslut om att ta ärendet till Arbetsdomstolen.

Arbetet har tidigare berättat att Reza Forghani erbjöds pengar av Arriva i de centrala förhandlingarna för att acceptera avskedandet. I dag är det ingen som vill kommentera eller prata om det finns någon sådan uppgörelse.

Tomas Hedenius är kommunikationsdirektör hos Arriva. Han säger:

– Vi kommenterar inte enskilda personalärenden.