Bristen på boenden för ensamkommande flyktingbarn skapar stress och frustration hos placeringshandläggare över hela Sverige.
– Vi får slåss om platserna, säger socialsekreterare Mobin Ansari.

Botkyrka är en av de kommuner som tagit emot flest ensamkommande barn i Stockholms län de senaste åtta månaderna. Sedan januari har mottagandet i Botkyrka, precis som i Malmö, ökat med över 100 procent. Något som satt stor press på kommunens socialtjänst.
– När Migrationsverket anvisar ett barn till kommunen, har vi i regel två, tre dagar på oss att hitta ett boende. Många gånger är det på håret att vi lyckas, säger Mobin Ansari, socialsekreterare vid utredningsenheten för ensamkommande flyktingbarn vid Botkyrka kommun.

Och läget är pressat i hela landet. Bristen på jourfamiljer, familjehem och HVB-hem (hem för vård- och boende) har ökat kraftigt sedan början på sommaren. I juli skrev Migrationsverket upp prognosen ytterligare, till 12 000 ensamkommande barn 2015.

Många kommuner har, eller är på väg att, utöka sina egna verksamheter. Men de flesta köps externt, och många platser direktupphandlas i ren desperation.
– Det är fullt på alla boenden. Så fort det blir en plats ledig slåss vi om den – så desperat är läget, säger Mobin Ansari.

I Botkyrka arbetar särskilda avtalssekreterare med att ta fram placeringar, och hitta nya boenden. En verksamhet som just nu rekryterar för att klara trycket.
– Vi hoppas att det kommer att leda till fler boenden.

Precis som många andra kommuner, bland annat Göteborg, har Botkyrka de senaste dagarna blivit nedringd av personer som vill hjälpa till. Många kan tänka sig att bli familjehem. Något som kan lösa en del av den akuta boendebristen.
– Det är väldigt positivt att se att det är så många som bryr sig, och vill hjälpa till, säger Mobin Ansari.

 

LÄS OCKSÅ

Socialsekreterare slår larm: Snart knäckta av arbetsbördan

Ny enhet ska skapa boenden i Malmö