LO vill att lagstiftningen mot människohandel ska bli tydligare så att den kan användas när migrantarbetare i Sverige utnyttjas till mycket låga löner.

– Vi tittar just nu på ett förslag inom LO att vi skulle kunna applicera traffickinglagstiftningen på de som luras att komma hit, säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson till Dagens Nyheter i dag, måndag.

– Jag ska inte säga att det är slavarbete, men det är ju vanligt att man får jobba för 2 000 – 3 000 kronor i månaden.

Den lagstiftning LO:s ordförande syftar på är brottsbalkens bestämmelser om människohandel. Förutom människohandel för sexuella ändamål omfattar den redan nu också tvångsarbete och annan verksamhet där de utsatta befinner sig i ”nödläge”, påminner Thord Ingesson, migrationspolitisk expert vid LO.

– Men lagen är för otydlig. Det är mycket ovanligt att arbetsgivare blir fällda.

I många fall lever migrantarbetarna under hotet att utvisas från Sverige, vilket tvingar dem att acceptera urusla villkor. Dagens Nyheter har den senaste veckan publicerat en rad artiklar om städare, byggnadsarbetare och andra som sliter sju dagar i veckan till löner under 8 000 kronor i månaden.

– Det här visar vad som händer när människor saknar det skydd facket har byggt upp för svenska arbetstagare, säger Thord Ingesson.

LO vill stärka migrantarbetarna som arbetstagare. Ett krav som LO har drivit i många är en avkriminalisering av de papperslösas vistelse i Sverige.

– I dag utvisas de om polis och andra myndigheter kommer på dem, eventuellt efter att först ha dömts till dagsböter för brott mot utlänningslagen, säger Thord Ingesson. En avkriminalisering skulle inte betyda att det är fritt för vem som helst att flytta till Sverige, men de som utnyttjas skulle kunna kliva fram och avslöja vilka arbetsförhållanden de har.