Försäkringsbolaget Skandia flyttar 55-70 jobb till Vilnius i Litauen. Syftet är att få lägre personalkostnader och lägre hyra.

– Som facklig organisation kan vi inte stå bakom att Skandia väljer att lägga ut de anställdas arbetsuppgifter utomlands. Vi ser även alldeles för stora risker med beslutet i förhållande till de kostnader som man kan spara, risker som har en påverkan på Skandias affär, medarbetare och kunder, säger Jane Olofsson, ordförande i FTF-föreningen på Skandia i ett pressmeddelande.

Enligt Skandia är det administrativa tjänster och de anställda i Vilnius kommer inte ha någon kundkontakt. Skandia ska starta ett särskilt dotterbolag för detta och verksamheten i Litauen är planerad att starta under första kvartalet nästa år.

– Vi gör det för att spara pengar. Kostnaden är hälften så stor i Litauen, säger Bengt-Åke Fagerman, vd för Skandia.

De jobb som försvinner från Skandia i Sverige är runt 20 jobb i Sundsvall, 10-15 i Göteborg och runt 20 från Skandikon, som administrerar olika pensionsavtal och har en tjänst för pensionsval.

– Vi ska göra vårt allra bästa för att ta hand om dem och hjälpa dem med outplacement och annat, säger vd Bengt-Åke Fagerman.

Facket, FTF, vänder sig mot jobbflytten och Skandias argument.

– FTF har mycket svårt att se att relationen kvalitet och pris blir bättre av att flytta utomlands, säger FTF-ordföranden Anders Johansson i ett pressmeddelande.

Fakta

FTF organiserar över 13 000 anställda inom försäkrings- och finansbranschen och har medlemmar inom alla yrkeskategorier i branschen.