Evelin Schulz blev uppsagd på grund av ­arbetsbrist, hävdar arbetsgivaren. Men flera har anställts senare än henne. Foto: Fredrik Sandberg

Evelin Schulz meddelar att hon är sjuk. En halvtimme senare sitter hon i vårdcentralens väntsal och får ett sms. Arbetsgivaren, Burger King i Eskilstuna, meddelar att hon är uppsagd.

– Det är förskräckligt. Jag har ställt upp och jobbat natt många gånger och är den som jobbat där nästan längst. Sen blir jag uppsagd för att jag är sjuk en dag. Jag vet inte vad jag ska säga.

På torsdagen i förra veckan är Evelin Schulz och tränar. När hon är på väg hem tar hon ett stort kliv i en trappa och plötsligt smäller det till i knät. Det svullnar upp och hon kan knappt gå längre. Hon hoppas att svullnaden ska gå ner under natten men då hon vaknar har det blivit värre.

Vid lunchtid dagen efter, fredagen den 20 mars, meddelar hon arbetsgivaren att hon inte kan jobba natt som planerat. Sedan tar hon sig till vårdcentralen.

Bara någon halvtimme senare plingar det till i telefonen. Evelin Schulz sitter då i väntrummet. I sms:et skriver arbetsledaren på Burger King att hon måste vara på jobbet klockan två – inom 50 minuter. ”Vi behöver prata med dig” står det. Dessutom kräver företaget att hon ska ta med sig ett sjukintyg. Evelin Schulz som då ännu inte träffat någon läkare messar tillbaka och hon inte kan komma eftersom hon är sjuk. ”Ring i stället” svarar hon.

Arbetsledaren nöjer sig dock inte med det. ”Om du inte kommer hit kl 14 så lägger vi dig bara på schemat i 2 veckor till” skriver arbetsledaren och upplyser att den sista arbetsdagen för henne blir den 3 april.

Evelin Schulz är tillsvidareanställd på sex timmar i veckan och jobbar extra när arbetsgivaren behöver henne.

– Det är för djäkligt. De kan inte göra så. Säga upp mig för att jag är sjuk en dag och göra det samtidigt som jag sitter på vårdcentralen, säger Evelin Schulz.

Hon kräver en motivering till uppsägningen. Svaret från Burger King är kort.

”Arbetsbrist” står det i sms:et.

– Jag vet inte vad jag ska säga om det. Det har varit hur mycket jobb som helst, säger Evelin Schulz.

Nihat Demirci som äger Burger King-restaurangen i Eskilstuna säger att arbetsledaren gjorde ett misstag som gav uppsägningsbeskedet via sms.

– Vi har gjort fel. Jag tar på mig ansvaret. Jag har sagt till arbetsledaren att man inte ska skicka sånt via sms. Men hade Evelin dykt upp i fredags hade hon fått uppsägningspappret i handen istället, säger han.

Nihat Demirci tillägger att uppsägningen var planerad eftersom det rådde arbetsbrist.

Arbetsbrist, går det dåligt för ditt företag?

– Jag behöver inte förklara för dig hur mitt företag går, svarar Nihat Demirci.

Annan personal på restaurangen säger till Arbetet att det är mycket jobb och att flera anställts efter Evelin som jobbat där i nästan två år. Personalen uppger också att de upplever att arbetsledarna förväntar sig att timanställda ska säga ja till alla jobb som erbjuds ”annars straffas vi och får inte lika många timmar”.
Enligt läkarintyget saknar Evelin helt arbetsförmåga på grund av knäskadan, hon är sjukskriven till den 5 april.

Hotell- och restaurangfackets avdelning i Mälardalen uppger att det är vanligt att företag hotar yngre med att de inte får jobba kvar.  Evelin Schulz säger att många på arbetsplatsen inte vågat gå med i facket eftersom det varit oroliga för att inte få jobb. Hon är inte heller med i facket och har inte fått hjälp med sitt ärende.

evelinsms

Sms-uppsägning

Inom hotell- och restaurangbranschen har det kommit rapporter om flera uppsägningar via sms. För en månad sedan messade chefen på en Maxrestaurang i Blekinge sina anställda: ”Hej. Jag kommer att ta bort anställningen på er som inte har ­jobbat på över en månad”.

Arbetsgivarens upp­sägning via sms är giltig, men den är samtidigt olaglig eftersom det strider mot formreglerna i las för hur en uppsäg­ning ska göras. Det gör att facken kan kräva skadestånd, uppger Dan Holke på LO-TCO Rättsskydd.