Förvaret – Trailer

Få röster hörs från Migrationsverkets kritiserade flyktingförvar. Dokumentärfilmen Förvaret är en unik skildring inifrån en av Sveriges hemligaste platser.

I dokumentären skildrar Anna Persson och Shaon Chakraborty livet på ett av Migrationsverkets så kallade förvar. Där hålls flyktingar inlåsta i väntan på utvisning. Filmen följer ett par ”förvars­tagna” på förvaret i Flen och utforskar var gränsen går mellan rollen som tjänsteman och människa för personalen.

Vad är bakgrunden till filmen?
– När jag skulle fota affischen till Annas förra film om en handläggare på Migrationsverket i Flen fick vi syn på en rastgård utanför, där några personer gick omkring. Då hade jag aldrig hört talas om vad ett förvar är, säger Shaon Chakraborty.

Hur gick ni tillväga för att kunna filma?
– Migrationsverket präglas av stor sekretess. I och med min tidigare film visste jag vilka kontakter som måste tas. När vi väl hade fått ok handlade det mycket om att bygga upp ett förtroende. Vi tillbringade flera månader där utan filmkamera och var tydliga med att vi inte kunde hjälpa någon personligen, utan att vi ville berätta om ett okänt system, säger Anna Persson.

Hur hittade ni era huvudpersoner?
– Aina har överlevt krigen i Tjetjenien. Att prata med henne är som att vandra omkring mitt i samtidshistorien. Efter tre månader förstod hon vad vi höll på med och valde att vara med. Sami var mer säker på att han ville vara med. Det var svårare med personalen, många var rädda för att bli missförstådda, säger Shaon Chakraborty.

Vad har ni velat uppnå?
– Synliggöra något som är osynliggjort i samhället. Och utforska relationen mellan människor när allt är ställt på sin spets, säger Anna Persson.

Har filmen påverkat er?
– Den har varit livsavgörande. Vi visste att något skulle hända med oss själva, men var inte förberedda på detta, säger Anna Persson.

Per Cornell

Förvaret
• Tävlar på Tempo Dokumentärfestival i Stockholm, 2-8 mars.
• Går upp på bio i hela landet den 10 april.