I stora delar av Frankrike är det bara bagerier och blomsteraffärer som är öppna på söndagarna. Folk är vana vid att göra annat än att handla. Men många säger att det nog kunde vara bra med liberalare öppettider. Arbetet frågade några franska flanörer om deras syn på saken.

 

frPaquita.Brigitte.Melanie2

– Det skulle bli mer liv. Nu är ju staden helt död på söndagarna, säger Paquita Hernandez, som arbetar som köksbiträde i ett storkök.

– Ja, men det är viktigt att det är frivilligt, och att de som jobbar får en ordentlig kompensation, säger hennes kollega Brigitte Causse.

– Jag är mer tveksam, jag vet inte om det verkligen skulle vara en ­förbättring, säger Brigittes dotter ­Mélanie, som jobbar på bank.

 

frJeanLucKlein– Ok om det är frivilligt, säger Jean-Luc Klein, trädgårdsmästare. Men frågan är om det verkligen kan vara det. Det är svårt att sätta sig upp mot en arbetsgivare.

– Själv är jag inte intresserad av att handla på söndagarna. Men andra kanske är det.

 

 

frkassörskan– Det finns säkert folk som vill jobba på söndagarna, säger en före detta snabbköpskassörska, som inte vill säga sitt namn. Fast jag vet inte om det är bra för samhället. Det kanske är bra att göra något annat på söndagarna. Man måste ju sätta gränsen någonstans.

– Om man öppnar affärerna på nätterna, kommer folk att börja handla på nätterna också.

Anna Trenning-Himmelsbach

 

Läs också: